Cunoscut scriitor şi journalist american Stephen J.Dubner la Tribuna avocatului bibliotecii

mai 15, 2014 at 12:19 pm Lasă un comentariu

În zilele de 2-3 mai 2014, Biblioteca Congresului a găzduit un summit naţional dedicat viitorului bibliotecilor, organizat de Asociaţia Bibliotecilor Americane.

Stephen J.Dubner, cunoscut scriitor şi journalist american, unul din cei patru keynote speakers a avut o pledoarie excelentă pro bibliotecă. În discursul său acesta a menţionat că pentru el biblioteca este locul unde a învăţat să citească, să scrie, să facă cercetări, etc. Fără biblioteca din micuţa localitate în care a crescut n-ar fi ajuns, cu siguranţă, scriitor. Biblioteca a fost prezentă masiv în viaţa sa. În localitatea de baştină, precum şi în alte localităţi din vecinătate nu era magazin, nu era restaurant, dar toate aveau câte o bibliotecă. Dovadă a importanţei acestei instituţii pentru comunitate!

Referindu-se la importanţa bibliotecii de azi, Stephen J.Dubner invocă drept exemplu cele 206 filiale ale Bibliotecii Publice din New York care într-un singur an au înregistrat 40 milioane de vizitatori. Mai mult decât toate echipele profesionale sportive şi toate instituţiile de cultură luate în ansamblu! Muzeul Metropolitan – şase milioane de vizitatori! Muzeul New York Yankees? Într-un an bun – patru milioane. Şi 40 milioane de vizitatori în Biblioteca Publică New York! Ce fac aceştea în biblioteci? Nu doar împrumută cărţi şi citesc periodice. Biblioteca publică a devenit un fel de instituţie diferită de cea tradiţională – cu un set nou de oportunităţi şi probleme. Biblioteca este locul unde oamenii se întâlnesc, interacţionează, consumă şi produc orice oamenii ar trebui să consume şi să producă la această etapă a dezvoltării. Pentru aceasta Stephen J.Dubner consider că el şi ceilalţi 40 milioane de vizitatori ai BPNY trebuie să fie recunoscători bibliotecii. Scriitorul consideră, că chiar dacă o persoană niciodată n-a pus piciorul în bibliotecă trebuie să fie recunoscătoare acestei instituţii.

Ca şi multe alte instituţii, biblioteca este un produs al istoriei vechi. Dacă un grup relativ mic de oameni n-ar fi decis cu mulţi ani în urmă, că biblioteca publică este o instituţie care merită să fie finanţată, apreciată… am mai fi avut oare acum biblioteci? – se întreabă scriitorul.

Pentru a demonstra importanţa bibliotecii în folosirea în comun a resurselor, scriitorul ne invită să ne închipuim o conversaţie cu un editor. “Am vrea să cumpărăm un exemplar de carte şi apoi să permitem s-o citească gratuit o mie de oameni”. Ha! Toate cărţile ar veni cu un mechanism de autodistrugere care ar exploda după cinci lecturi.

Entry filed under: advocacy, biblioteca viitorului, biblioteci.

Opt romane clasice de citit intr-o viata Biblioteca şi comunitatea (4)

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 114 abonați.
View
mai 2014
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031