Sărbătoare la Cetatea Cărții!

august 22, 2017 at 7:35 am 3 comentarii

Anul 2017 este anul când Biblioteca Națională a Republicii Moldova  marchează 185 de ani de la fondare, iar ziua de 22 august este  oficial ziua de naștere a Bibliotecii. Aniversarea este marcată prin diverse activități și acțiuni pe parcursul întregului an, în auditorii diferite și cu diverși participanți, însă ziua de 22 august este ziua colectivului, a tuturor celora care de-a lungul anilor au pus umărul la dezvoltarea și consolidarea  Biblioteci Naționale  care simbolizează,  la toate popoarele lumii, memoria colectivă a acestora.

Pentru cei care și-au legat destinul de această instituție nimic nu este mai statornic, mai trainic și mai important.

Eu sunt un veteran nou-nouț, de numai câteva zile. La 1 august foarte discret am început escaladarea ultimei etape sau înălțimi în activitatea profesională a unei persoane – cea de veteran. Trebuie să Vă spun că nu este deloc ușoară, această etapă. Este etapa când nu mai poți spune “nu știu” sau „mai am timp de învățat”, sau „primesc aceasta ca pe un avans”.

Orice colectiv, pentru a funcționa normal are nevoie de un echilibru între profesioniștii aflați la etapa de început, etapa de bază, și etapa experienței.

În acest sens îmi amintesc de o declarație a Dnei ministru Monica Babuc în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.  „Mie mi-ar plăcea să fie această simbioză, această balanță între forțele și viziunile tinerilor și cei care au o memorie instituțională. Doar atunci o instituție de felul Ministerului Culturii ar putea funcționa bine”, consideră Monica Babuc.

Ca argument Dna Babuc  l-a citat pe academicianul rus Nikita Zverev, care  a condus o instituție de știință mai mulți ani la rând: „Dacă majoritatea ar fi alcătuită de bătrâni asta ar fi o tragedie, iar dacă majoritatea ar fi alcătuită de tineri – ar fi o comedie”.

 

În anii când generația mea termina facultatea era o lege foarte strictă, să lucrezi, după repartizare, a universității în cazul meu, 3 ani în instituția unde ai fost repartizat. Eu am zăbovit ceva mai mult. Despre locul de muncă se vorbește ca despre o „a doua casă”, iar despre bibliotecă ca despre „a treia casă”. Eu am încurcat aceste noțiuni și după ce am înțeles că Biblioteca Națională este casa unde mă grăbesc să vin în fiecare dimineață nimic n-a contat mai mult, n-a cântărit mai greu, n-a fost mai constant și nu m-a influențat mai mult.

Doresc tuturor colegilor mei, cei care abia au venit și încă încearcă balanța spre a rămâne sau a pleca , celora care deja au ajuns la vârsta libertății, dar încă nu s-au hotărât s-o  accepte,  să se ghideze în tot ce realizează de valorile fundamentale ale unei instituții de elită: performanță, loialitate totală, atașament și disciplină (de tot felul). Acestea sunt unicele criterii  care trebuie să stea la baza evaluării și respectiv evoluției unui profesionist.

La Multi Ani! și Per aspera ad astra!, Cetății Cărții și întregului colectiv!IMG_0810

Reclame

Entry filed under: Biblioteca Nationala, Uncategorized.

ELOGIU LECTURII Afișul Festivalului Național al Cărții și Lecturii

3 comentarii Add your own

 • 1. ecaterina1977  |  august 22, 2017 la 10:36 am

  Felicitări dna Vera, cu această aniversare, cu o nouă etapă în care înțelepciunea și cunoștințele acumulate de Dvs vor abunda intensiv Departamentul Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării, BNRM. Mulți ani înainte Dvs și întregului colectiv pentru contribuția valorificării Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova!

  Răspunde
 • 2. Maia Bălan  |  august 22, 2017 la 10:40 am

  Stimată doamnă și îndrumătoare, Vera Osoianu! Ne bucurăm de aniversarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și vă asigurăm, că prezența Dumneavoastră este indispensabilă acestei instituții, ca pilon al dezvoltării, ca dascăl al bibliotecarilor și o lumină zâmbitoare, care ne ghidează chiar și de la distanță. Să ne trăiți mulți ani fericiți !

  Răspunde
 • 3. Tatiana Ambroci  |  august 22, 2017 la 11:55 am

  Sincere felicitari Bibliotecii Nationale, colectivului de profesionisti si Doamnei Vera Osoianu, care si-a legat destinul de aceasta institutie. Prosperitate, performante, noi ascensiuni Va urez!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 92 de urmăritori

View
august 2017
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d blogeri au apreciat asta: