Biblioteca şi comunitatea (4)

mai 16, 2014 at 5:19 am Lasă un comentariu

Paşi spre un interior al bibliotecii mai bun

Recent am descoperit un material care poate completa “…strategia celor cinci paşi” conturată în articolul Biblioteca și schimbarea: cu ce începem?https://clubbib2.wordpress.com/articole-traduceri. Este vorba de articolul 10 Steps to a Better Library Interior semnat de T.Z.Szafranski. Am tradus nişte moment mai imortante asupra cărora pot reflecta şi bibliotecarii de la noi. V.O.

 

  1. Foloseşte o nouă perspectivă: Pretinde că intri în bibliotecă pentru prima oară. Ce vezi? Ce nu vezi? Cum te simţi? Dacă toate lucrurile ar fi scoase din bibliotecă şi depozitate într-un alt loc, ce ai adice înapoi în bibliotecă, în primul rând?

2. Înlătură barierile: Barierile pot întrerupe circulaţia. Rafturile mobile oferă posibilitatea de a adapta aceleaşi spaţii pentru diverse necesităţi. Poate unele structuri “permanente” pot fi făcute mobile? Poate fi utilizat spaţiul pentru bibliotecari ca spaţiu pentru public?

Din experienţa bibliotecilor din Moscova:”Spaţiul va fi reamenaţat în aşa fel că să fie eliberat cât mai mult loc posibil pentru utilizatori. Vor fi separate şi spaţii pentru studiul individual. În bibliotecile deja reamenajate, ferestrele nu mai au draperii aşa că din stradă se poate vedea ce se întâmplă în bibliotecă”.

3. Nu întrece măsura. Este valabil şi în cazul mobilei, a culorilor, iluminatului, semnalizării, etc. Cu cât sunt mai multe lucruri, cu atât ochii se pot concentra mai puţin la lucrurile importante.

În galeria Naţională din Washington „Pasărea măiastră” a lui Constantin Brâncuşi este plasată în mijlocul unei săli enorme. Nimic în jurul ei care să distragă atenţia

4. Clarifică : dacă design sugerează ceva. Asigură-te că designul clarifică intenţiile tale şi nu le complică. Dacă doreşti ca oamenii să stea într-un loc anume, asigură-te că locul este suficient de atractiv. Cât de uşor se poate ajunge la locul respectiv?

5. Zonarea spaţiilor: Separă spaţii pentru diverse categorii de utilizatori

6. Pune accent pe varietate: Diferită mobilă sau culori pot ajuta la la crearea unor zone distincte

7. Foloseşte culorile: Dar foarte atent. Şi nu exagera

 

Reclame

Entry filed under: biblioteca si comunitatea, bibliotecari, biblioteci, biblioteci publice.

Cunoscut scriitor şi journalist american Stephen J.Dubner la Tribuna avocatului bibliotecii O carte veche de 1.000 de ani, păstrată la Budapesta, răstoarnă toate teoriile istorice despre cultura strămoşilor noştri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
mai 2014
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat asta: