A fost Cercetător de elită în domeniul bibliologiei

mai 31, 2010 at 12:54 pm Un comentariu

Acest material este un omagiu adus personalităţii creatoare, omagiu închinat unei vieţi dedicate universului cărţii. Este demn de menţionat faptul că jubileul de 75 de ani coincide cu momentul important în care specialitatea „Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională” atinge frumoasa vârstă de 50 de ani.

Dacă e să discutăm despre portretul în grup al intelectualităţii bibliologice din Republica Moldova, desigur, evidenţiem personajul principal, domnul Ion Madan, un aristocrat adevărat al sufletului. Noi, cei care am ales această profesie, îl cunoaştem pe Ion Madan ca cercetător al istoriei cărţii şi al bibliografiei naţionale şi ca una dintre cele mai marcante personalităţi ştiinţifice basarabene.

Erudiţia domnului Ion Madan a cuprins mai multe caracteristici. Şi la general, şi la particular în bibliologia clasică şi modernă nu existau subiecte care să nu le cunoască. Bibliologia a fost tărâmul lui, şi aici nu a existat o altă persoană mai competentă. Interesele teoretice ale domnului Ion Madan s-au îmbinat perfect cu dragostea faţă de istorie.

Profesorul Ion Madan a urmărit mereu, cu pasiune şi dăruire, procesul de pregătire a bibliotecarilor, proces la care a contribuit din plin nu doar prin numărul mare de specialişti, cărora le-a fost dascăl, dar şi prin cercetările realizate de-a lungul timpului. Pentru mulţi dintre noi profesorul Ion Madan este un Om de o aleasă cultură, cercetător de elită, model pentru cei formaţi în şcoala biblioteconomică basarabeană. Acum, când toată lumea este în schimbare, important e că domnia sa a găsit modul cel mai potrivit cu ceea ce îi este specific şi pe parcursul anilor a desfăşurat o activitate ştiinţifică materializată într-un număr apreciabil de cursuri, manuale, bibliografii, lucrări şi articole de specialitate. Marele profesionist al domeniului Ion Şpac i-a dat cea mai reuşită caracteristică în studiul „Ion Madan – cercetător de vocaţie al bibliologiei naţionale” (2000): „…de la experienţa unor biblioteci concrete până la istoria sistemului de biblioteci, de la aprecierea unor publicaţii până la istoria cărţii Moldovei, de la întocmirea câtorva bibliografii personale până la elaborarea unui dicţionar biobibliografic al oamenilor de cultură şi până la schiţarea istoriei bibliografiei naţionale şi a istoriei tiparului moldovenesc, de la abordarea unor probleme de terminologie până la elaborarea „Dicţionarului rus-român de bibliologie şi biblioteconomie”, de la primele prelegeri în faţa studenţilor până la scrierea programelor, manualelor, studiilor de profil – iată doar câteva momente ale formării lui Ion Madan ca personalitate”.

Ion Madan a scris despre bibliotecari, oameni de cultură, politică şi ştiinţă, despre profesia de bibliotecar şi despre carte, de la antologia „Elogiu cărţii” (1984) până la studiul despre Biblie „Cartea Cărţilor în Moldova” (1991). Erudiţia biblioteconomică a autorului este reflectată în numeroase prefeţe la studii, bibliografii şi culegeri. Enciclopedismul ca formă superioară a erudiţiei s-a manifestat în lucrările „Bibliologia basarabeană la început de secol” (1999) şi „Calendarul Naţional” (1993-2005). „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus dacă vrei să poţi să vrei foarte departe… Şi merită să încerci să faci totul” – cuvintele lui Constantin Brâncuişi se potrivesc perfect destinului cu numele Ion Madan. Potenţialul creativ al lui Ion Madan este greu de evaluat. Acesta este dovedit de liste întregi de publicaţii, de activitatea didactică, metodică şi ştiinţifică. Lucrul care te impresionează este cantitatea şi calitatea lucrărilor; curajul, noutatea şi optimismul autorului. Imperativul moral şi etic al domnului Ion Madan a fost determinat de poziţia civică activă şi încă de o calitate importantă care îl caracterizează – înţelepciunea. Această poziţie o întâlnim în toate lucrările consacrate personalităţilor marcante ale Basarabiei şi României: Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, Bogdan-Petriceicu Hasdeu, Alexandru David, Alexandru-Sadi Ionescu, Alexei Mateevici, Iosif Parhomovici, Paul Mihail, Dan Simonescu, Petre Vasile Ştefănucă etc.

Capacitate de muncă, sârguinţă, spirit activ, iniţiativă, abnegaţie, inovaţie, autoritate, erudiţie, inteligenţă, talent, multilateralitate a aptitudinilor, curaj, voinţă, onestitate, principialitate, maturitate, înţelepciune şi patriotism. Toate acestea sunt caracteristicile intelectualităţii de tip nou. Ion Madan reprezintă o epocă întreagă în ştiinţa bibliologică. Lucrările ştiinţifice, cărţile, articolele, bibliografiile lui sunt actuale nu numai din punct de vedere ştiinţific şi practic, ci şi din perspectiva dimensiunii umane.

Privind spre portretul în grup al intelectualităţii bibliologice din Republica Moldova încercăm să modelăm viitoarea generaţie de bibliotecari şi, cu siguranţă, putem afirma: Ştiinţa biblioteconomică se va dezvolta cu succes pentru că se bazează pe un fundament de calitate. Prin activitatea şi profesionalismul său domnul Ion Madan a meritat respectul şi înalta autoritate în mijlocul comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova. Sperăm că oamenii cu înţelepciune şi experienţă, cu devotament pentru datoria profesională, ca domnul Ion Madan, vor reuşi să menţină şi să transmită ştafeta generaţiilor viitoare de biblioteconomi.

Silvia Ghinculov, doctor în economie,

Directorul Bibliotecii Ştiinţifice ASEM

Natalia Cheradi, Biblioteca Ştiinţifică ASEM

Entry filed under: Uncategorized.

În amintirea profesorului, cercetătorului, colegului Ion Madan Ion Madan sub semnul 75!

Un comentariu Add your own

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 114 abonați.
View
mai 2010
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31