Cărțile m-au ajutat cu adevărat să deschid pagina unui viitor luminos

august 28, 2018 at 8:12 am Lasă un comentariu

ny-1534363105-45fcwvwzno-snap-image

Citiți, citiți, citiți: Sfaturile unui  tânăr  pentru alții despre cum cărțile deschid calea către succes

În preajma lansării  Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău și a Programului Național LecturaCentral  publicăm traducerea unui articol din Daily News despre importanța lecturii în devenirea și dezvoltarea persoanelor.

La 16 august 2018 , New York Daily News http://www.nydailynews.com/opinion/ny-oped-read-read-read-20180815-story.html  publica povestea de succes a unui tânăr emigrant din Bangladeh despre rolul lecturii și cum aceasta i-a schimbat viața. Urmăriți  calea de la un cititor slab la unul premiant, care a ajuns să înțeleagă,  că lectura te poate duce spre orice înălțimi și,  că, cu o carte – ai putea face orice.

Aduc în prim plan doar câteva gânduri ale autorului, care negreșit vor deschide ochii oricui. Pentru mine, acesta este un vis devenit realitate și știu că nu as fi ajuns aici fără abilitățile pe care le-am dezvoltat la bibliotecă, citind.

…Trăim într-o lume în care faptele sunt falsificate, în care oportunitățile sunt în declin,  în care atenția se diminuează. Lectura și cunoașterea sunt armele noastre pentru a lupta împotriva acestor probleme, iar biblioteca locală este locul de unde putem începe”.V.O.

A fost un moment în care nu credeam că succesul este posibil.
Eram în clasa a  șasea, iar școala era un câmp de  luptă. Am fost calificat ca un cititor slab, cu două grade în urma celorlalți și  nu ar fi trebuit să am o motivație reală să citesc sau să învăț. În ciuda susținerii părinților mei, imigranți din Bangladesh, pur și simplu nu m-am gândit că voi reuși vreodată.
Într-una din vizitele mele la filiala Westchester Square a Bibliotecii Publice din New York – un spațiu sigur, confortabil și primitor de  lângă casa mea din Bronx, unde aveam să petrec nenumărate după-amiezi și weekend-uri, un bibliotecar și-a pus în funcțiune  magia, încercând să-și dea seama ce cărți ar putea să-mi trezească interesul.  El a refuzat să creadă, că lectura nu mă poate cuceri. Doar că nu am găsit povestea potrivită.

S-a dovedit că are dreptate și lumea magică a autoarei J.K. Rowling a fost răspunsul. A schimbat totul. A adus lectura la viață.

Am fost prins. M-am transformat dintr-un cititor reticent într-un „vierme al cărții” complet. Mă consultam cu bibliotecarii și  ieșeam din sucursală cu câte o duzină de cărți, întorcându-mă săptămâna viitoare  pentru mai multe. Bibliotecarii  trebuiau să mă scoată cu forța din filială la ora închiderii. Mama trebuia să mă forțeze să las cărțile și să mă culc. Nu mă puteam opri. Doream  să citesc mai mult. Să cunosc aventuri noi. Să învăț. Să cresc.
Această dragoste pentru lectură nu era doar un hobby constructiv. Am îmbunătățit repede rezultatele  școlare. Am sărit peste nivelul meu de lectură. Am început să mă descurc la  toate subiectele. Unii ar putea crede că lectura nu are nimic de-a face cu matematica, de exemplu. Greșit. Lectura îți solicită atenția și sporește curiozitatea, care este utilă în toate aspectele vieții. Sporește dragostea de învățare. La 16 ani, am început să-l citesc pe Platon. Am simțit – cu o carte – aș putea face orice.
Și se pare că pot. Particip la  tot felul de competiții.
Cu șapte ani în urmă, am participat la programul Lecturile  Verii al Bibliotecii Publice din New York, devorând sute de povești pe parcursul lunilor iunie, iulie și august. Am citit romane, povestioare hazlii…  Desigur, a fost distractiv, dar, de asemenea, m-au ajutat să combat „slide-ul de vară”, sau fenomenul de a uita în vacanță ceea ce ai învățat în școală.
Am citit atât de mult încât vara am fost onorat la acest capitol la Yankee Stadium cu alți cititori de top (Yankees-ul  sponsorizează de  multă vreme acest program). A fost un moment de care nu voi uita niciodată. Eram atât de mândru că am ajuns atât de departe, la câțiva ani după ce am fost calificat ca fiind un cititor slab. Am înțeles în acel moment, că cărțile m-au ajutat cu adevărat să deschid pagina unui viitor luminos.

Nu m-am uitat niciodată înapoi. În luna mai anul viitor, voi absolvi Colegiul Baruch cu o diplomă în matematică și una  în domeniul designului grafic și comunicațiilor. La școală, am slujit ca membru ales al biroului  studențesc, am jucat un rol activ în Asociația studenților din Baruch Bangladeshi și am obținut un stagiu  foarte competitiv la Willis Towers Watson, una dintre primele trei firme de pe lista mea de viitor.
În acest rol, lucrez și sprijin proiecte, care ajută clienții să cumpere și să mențină cele mai bune beneficii de sănătate pentru angajații lor. Chiar și ca intern, munca mea poate ajuta pe cineva bolnav să-și permită un medic. E un sentiment minunat. Pentru mine, acesta este un vis devenit realitate și știu că nu as fi ajuns aici  fără abilitățile pe care le-am dezvoltat la bibliotecă, citind.

Astăzi, clasa cititorilor de vară  2018 va fi onorată pe  stadionul Yankee. Îi felicit și îi încurajez să-și transforme dragostea de lectură într-o dragoste de învățare. Cărțile îți mențin mintea  ascuțită.
Aceasta este, fără îndoială, mai important astăzi, decât oricând. Trăim într-o lume în care faptele sunt falsificate, în care oportunitățile sunt în declin,  în care atenția se diminuează. Lectura și cunoașterea sunt armele noastre pentru a lupta împotriva acestor probleme, iar biblioteca locală este locul de unde putem începe. Fiecare copil ar trebui să participe la Lecturile Verii, să-și ia card de bibliotecă și să citească tot anul.
Fiecare copil ar trebui să viziteze biblioteca locală, să discute cu personalul specializat și să găsească cărțile potrivite pentru a-i captura imaginația. Nu este doar distractiv; este important. Eu sunt cine sunt datorită cărților și n-as putea fi mai mândru decât atât.

De Khadija Bhuiyan
Notă: Bhuiyan este student la Colegiul Baruch.

 

 

 

Reclame

Entry filed under: lectura, Program Național LecturaCentral, Uncategorized.

Lectura în artă. Arta de a citi. 20 cele mai frumoase citate despre cărți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 92 de urmăritori

View
august 2018
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat asta: