„Eu am fost fericit. Am crescut într-o bibliotecă locală excelentă”. Neil Gaiman

ianuarie 30, 2018 at 12:36 pm Lasă un comentariu

neilgaiman1.0

Doar o zi ne mai desparte de Ziua Internațională a Cititului Împreună. Am adus în prim planul Blogului și a paginii FB unele gânduri, idei care pot fi de ajutor în organizarea campaniei în biblioteci, școli, grădinițe, universități, instituții, etc. (Trageți cu ochii la experiența Germaniei!).Constat că este imposibil să faci o campanie de promovare a lecturii fără a-l aduce în prim plan și pe Neil Gaiman și renumitul său  articol (renumita prelegere)„De ce viitorul nostru depinde de biblioteci, lectură şi fantezie”. V.O.

…Conferințele anuale iniţiate în anul 2012, de către The Reading Agency (Anglia) ca platformă unde scriitori, gânditori, alte personalităţi, nume cu mare rezonanţă în societate vin să promoveze idei originale şi incitante despre rolul şi importanţa lecturii şi a bibliotecilor. De la acestă tribună la 14 octombrie 2013, in palatul Barbican din Londra, cunoscutul scriitor britanic Neil Gaiman a încercat să demonstreze lumii „De ce viitorul nostru depinde de biblioteci, lectură şi fantezie”/„Why our future depends on libraries, reading and dazdreaming”: http://www.theguardian.com/books/2013/oct/15/neil-gaiman-future-libraries-reading-daydreaming. Nail Gaiman este convins că şansa generaţiei de mâine sunt bibliotecile şi lectura. Scriitorul argumentează necesitatea existenţei bibliotecii într-um mod foarte original. Povesteşte că i s-a întâmplat să asiste la o discuţie despre viitorul industriei private de construcţie a închisorilor în SUA. Întrebarea discutată era de câte închisori va fi nevoie peste 15 ani. Algoritmul a fost găsit foarte simplu, pornind de la întrebarea câţi copii în vârstă de 10-11 ani nu pot citi acum. Şi mai ales nu pot citi de plăcere. Potrivit lui Nail Gaiman, alfabetizarea este mai importantă acum ca niciodată. Oamenii trebuie să ştie să scrie şi să citească, să înţeleagă ceea ce citesc, să înţeleagă nuanţe şi să se facă înţeleşi. Este foarte important ca membrii comunităţii să cunoască care este raţiunea bibliotecii şi a bibliotecarului ca să le poată apăra pentru binele lor şi pentru binele copiilor lor.

În ultimii ani englezii au avut motive serioase de a se ridica în apărarea bibliotecilor, atunci când decidenţii de nivel local au pus problema închiderii mai multor biblioteci şi reducerea masivă a personalului. De remarcat, că în apărarea bibliotecilor s-au ridicat atât cititorii, cât şi non-cititorii care consideră că biblioteca trebuie să fie acolo unde îi este locul. Chiar dacă nu-i utilizează serviciile acum, vor s-o găsească deschisă atunci când vor avea nevoie de serviciile ei. Gaiman egalează libertatea cu libertatea de a citi:

„Bibliotecile înseamnă libertate. Libertatea de a citi, libertatea ideilor, libertatea comunicării. Bibliotecile înseamnă educaţie (care nu se termină odată cu terminarea şcolii sau a universităţii). Bibliotecile înseamnă destindere, spaţii sigure şi acces la informaţie”.

„Am teamă că în secolul XXI oamenii nu înţeleg ce reprezintă bibliotecile şi care este menirea lor. Dacă percepi o bibliotecă doar ca pe un raft cu cărţi poate să pară depăşită într-o lume în care multe cărţi, dar nu toate, există şi în format digital. Dar aceasta este o greşeală fundamentală”.

„Bibliotecile sunt într-adevăr porţi spre viitor. Aşa că este regretabil că pretutindeni, în lume, se găsesc autorităţi locale care percep închiderea bibliotecilor ca o posibilitate de a salva mai uşor nişte finanţe, fără a realiza că fură de la viitor pentru a plati pentru azi. Ei închid porţi care ar trebui să fie deschise”.

„Noi avem obligaţia de a sprijini bibliotecile. De a utiliza bibliotecile, de a încuraja pe alţii să utilizeze bibliotecile. Dacă nu preţuiţi bibliotecile, atunci nu preţuiţi informaţia, nici cultura, nici înţelepciunea. Ştergând urmele trecutului, prejudeciaţi viitorul”.

Gaiman este convins că: „Cea mai simplă cale de a creşte copii educaţi este de a-i învăţa să citească şi a-i convinge că lectura este o activitate plăcută. Găsiţi cărţile care să le placă, oferiţi-le acces la aceste cărţi şi lasaţii să le citească”.

Scriitorul explică cât de important este dezvoltarea imaginaţiei, de ce folosirea imaginaţiei şi îndemnul altora de a o folosi pe a lor este o obligaţie a tuturor cetăţenilor.

Interesantă concepţia lui Gaiman de copil fericit: „Eu am fost fericit. Am crescut într-o bibliotecă locală excelentă. În vacanţa de vară, în drum spre serviciu părinţii mei mă lăsau în bibliotecă, iar bibliotecarii nu se supărau pe băieţelul care în fiecare dimineaţă le păşea pragul şi scotocea printre fişele de catalog în căutarea cărţilor cu stafii, vrăjitoare, vampiri, detectivi şi minuni. Şi când am terminat de citit cărţile pentru copii m-am apucat de cărţile pentru maturi. Erau bibliotecari buni. Iubeau cărţile şi le plăcea ca acestea să fie citite. Ei mă tratau doar ca pe un alt cititor – nici mai mult nici mai puţin – ceea ce însemna că mă tratau cu respect”.

Gândurile expuse în deja renumita prelegere au fost înalt appreciate nu numai în Regatul Unit, dar în mai multe ţări, prelegerea fiind tradusă în mai multe limbi şi frecvent citată în literatura de specialitate. În ultimii ani, Regatul Unit se confruntă cu probleme serioase de percepţie a rolului bibliotecii publice de către decidenţi din rândurile administraţiilor publice locale şi această voce trebuia să se facă auzită.

 

Reclame

Entry filed under: lectura, Uncategorized.

Germania sărbătorește „Ziua Lecturii cu Voce Tare”: experiențe Gânduri despre carte și lectură exprimate de participanții proiectului Cartea și lectura în viața personalităților

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 92 de urmăritori

View
ianuarie 2018
L M M J V S D
« nov.   feb. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d blogeri au apreciat asta: