Neil Gaiman printre apărătorii bibliotecilor școlare din Anglia

noiembrie 29, 2017 at 11:05 am Lasă un comentariu

1200px-Kyle-cassidy-neil-gaiman-April-2013

Exemplu de utilizare a datelor statistice pentru o pledoarie pro bibliotecă. V.O.

După ce a devenit arhicunoscut comunității bibliotecare internaționale prin pledoariile sale pro bibliotecă și lectură, în special prin articolul “De ce viitorul nostru depinde de biblioteci, lectură și fantezie”, cunoscutul scriitor britanic, Neil Gaiman se implică într-o inițiativă de mare răsunet de protejare a bibliotecilor școlare. Neil Gaiman este  printre semnatarii unei scrisori deschise, semnate de peste 150 de  scriitori, poeți, editori, bibliotecari etc  din Regatul Unit, care solicită secretarului de stat pentru educație Justine Greening să intervină urgent și să oprească declinul bibliotecilor școlare  pentru a nu condamna o generație întreagă la performanțe scăzute, care ulterior se vor manifesta pe parcursul întregii vieți.

Potrivit semnatarilor, pe parcursul ultimilor ani au fost pierdute aproximativ 30% din forța de muncă pe segmentul biblioteci școlare.

În scrisoare se menționează, că începând cu anul 2008 dotarea cu resurse actuale de învățare și lectură a scăzut catastrofal. Acest fenomen se răsfrânge asupra utilizatorilor copii. Este prezentat și un exemplu cutremurător. Dacă în lunile septembrie-decembrie 2014 într-o școală cu bibliotecar angajat normă întreagă copiii au împrumutat 1508 cărți, în aceiași perioadă a anului 2017 în lipsa unui bibliotecar copiii au împrumutat 48 cărți. O scădere de 97%!

„În aceeași perioadă în Marea Britanie, utilizarea  cărților electronice și a altor resurse electronice în școli, în special, a scăzut, deci nu poate fi invocat argumentul,  ca utilizarea cărților a fost  înlocuită de tehnologii. Este cazul în care copiii nu primesc sprijinul și încurajarea de care au nevoie pentru a deveni cititori „.

Referindu-se la faptul, că Anglia este singura națiune OCDE „unde alfabetizarea persoanelor cu vârste între 16 și 24 de ani este sub cea a persoanelor de 55 de ani și peste”, autorii scrisorii invocă  faptul  că „dacă un copil nu poate citi bine până la vârsta de 11, impactul negativ asupra performanțelor lui durează pentru tot restul vieții”.

Semnatarii avertizează, că dacă nu se iau urgent măsuri pentru  redresarea situației, privind aceste niveluri istorice scăzute de alfabetizare, nu există nicio modalitate prin care guvernul  să poată atinge obiectivul declarat de a oferi în viitor o economie  bazată pe competențe avansate.  Înainte de a putea citi pentru a învăța, copiii și tinerii trebuie, mai întâi, să învețe să citească, să studieze și să navigheze cu succes în lumea actuală, bogată în informații.
„Copiii citesc si iubesc cartile la fel de mult ca oricând, iar bibliotecarii din școli sunt cei care oferă o soluție perfectă, îi ajută să se cultive si  le sustin  pasiunea timpurie pentru carti. Bibliotecile transformă pasiunea pentru lectură în ceva comun și valoarea lor este socială și chiar psihologică, precum și academică. O bibliotecă bună este inima  unei școli”.

 

Reclame

Entry filed under: advocacy, Uncategorized.

Activitățile profesionale din 1-2 noiembrie 2017 în format electronic Bibliotecile din Republica Moldova pe Harta Bibliotecilor Lumii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 90 de urmăritori

View
noiembrie 2017
L M M J V S D
« oct.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d blogeri au apreciat asta: