Festivalul Național al Cărții și Lecturii la cea de-a YII-a ediție sau Lectura ca bază pentru cunoaștere, știință și cultură

iunie 28, 2017 at 12:17 pm Un comentariu

library

Îngrijorarea privind starea lecturii ca bază a cunoașterii este una de proporții internaționale. Problema este cu atât mai mare cu cât  și o mare parte dintre cei care citesc nu înțeleg sensul celor citite. La nivel pan-european, de exemplu, statisticile invocă o medie de 20% sau  73 milioane de europeni, sau unul din cinci adulți ca fiind analfabeți funcțional (persoană care știe să citească, dar nu înțelege ce citește).

Tot mai multe națiuni încearcă să mobilizeze eforturile necesare pentru a schimba starea lucrurilor. În acest sens sunt elaborate și aprobate legi, strategii, sunt create fundații, instituții, agenții – toate având menirea de a promova lectura pe toate segmentele de vârstă și poziționare socială. Un exemplu strălucit poate servi Agenția Lecturii din Londra, înființată  în anul 2012 ca o platformă pentru scriitori şi gânditori renumiţi pentru a distribui idei originale şi îndrăzneţe despre lectură şi biblioteci. Anume la invitația acesteia  renumitul scriitor Neil Gaiman a pregătit și ținut la Centrul Barbican din Londra conferința „De ce viitorul nostru depinde de lectură, bibliotecă și fantezie”, care a trezit numeroase discuții în lumea bibliotecară.  Cea mai simplă cale de a creşte copii educaţi, consideră Neil Gaiman,  este de a-i învăţa să citească şi a-i convinge că lectura este o activitate plăcută. „Găsiţi cărţile care să le placă, oferiţi-le acces la aceste cărţi şi lasaţi-i să le citească” – îndeamnă acesta.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Zilele acestea încep pregătirile pentru  ediția a YII-a a Festivalului Național al Cărții și Lecturii, o activitate în care, chiar de la prima ediție ,au fost puse mari speranțe. Scrisoarea care anunța evenimentul a fost adresată organelor administrative locale la vârfuri, pentru a se implica, a participa, a stimula, a motiva. Primul an a avut succes. În anii următori avântul a cam cedat. Am fost convinși că bibliotecarii vor vedea în această mare activitate un colac de salvare, un nou început, o nouă șansă pentru bibliotecă și bibliotecar. Nu s-a întâmplat. Nu căutăm vinovați. Încercăm să înțelegem. De ce n-a mers, așa cum era de așteptat, o activitate menită să promoveze, să celebreze cartea și lectura, una din funcțiile importante ale bibliotecii, consfințită atât de clar în Legea cu privire la biblioteci? Poate începem o altă atitudine și o altă abordare, începând cu ediția a YII-a a Festivalului? Numărul șapte este considerat a fi un număr magic, număr cu noroc, cu semnificații aparte în Biblie și culturile mai multor țări.

Poate și pentru Festivalul Național al Cărții și Lecturii!?

Articolul poate fi citit pe: https://www.slideshare.net/cdbclub/lectura-77335085

În imagini:  Biblioteca din Dubai
 

Reclame

Entry filed under: Festivalul Național al Cărții și Lecturii, Uncategorized.

Hillary Clinton la tribuna Conferinței Asociației Bibliotecilor Americane (ALA) Biblioteca Publică Boston are o mașină de spălat cărțile

Un comentariu Add your own

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
iunie 2017
L M M J V S D
« mai   iul. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d blogeri au apreciat asta: