Biblioteca Națională a Republicii Cehe – monumentul podului dintre Trecut, Prezent și Viitor

iunie 20, 2017 at 12:32 pm Lasă un comentariu

18920581_10209521105087228_4504520554895926386_nSituată în chiar inima centrului istoric al orașului Praga cu bogății inestimabile precum Codexul de la Visegrad (1080),Capela Oglinzilor cu orga la care a cântat Mozart, Biblioteca Barock, nucleul si originea bibliotecii actuale, centrul de numerizare și alte insemne ale Erei Digitale, Biblioteca Națională a Republicii Cehe este  monumentul perfect al podului dintre Trecut, Prezent și Viitor. Este grija unui neam fașă de tot ce are mai de valoare – memoria colectivă a trecerii prin istorie cu toți pașii lăsați, este moștenirea și testamentul către urmași, este istorie, cultură, știință și … destin.

Cehia este numită și țara bibliotecilor, având cele mai multe biblioteci, raportate la număr de populație. Grija față de biblioteci se reflectă, în mai multe proiecte coordonate de Ministerul Culturii prin Biblioteca Națională. Cel mai important dintre aceste proiecte este “Dezvoltarea serviciilor bibliotecare”,  gestionat de Ministerul Culturii al Republicii Cehe și coordonat de Biblioteca Națională. Suma anuală alocată de Guvernul Cehiei pentru acest proiect este de  60 milioane crone ( 1 euro = 23 crone). Anual aplică 300-400 biblioteci de   toate categoriile. Proiectele prioritare sunt cele axate pe :

Coordonarea unor proiecte de mare importanță pentru domeniu

Instruiri în TIC

Procurarea TIC

Retroconversia cataloagelor

Digitizare cărți vechi

Digitizare cărți noi

Procurarea softurilor, licențelor, programelor, susținerea și dezvoltarea site-urilor, portalurilor, etc.

Colaborarea în vederea respectării proprietății intelectuale și a drepturilor de autor

Ca regulă, Ministerul Culturii asigură 70% din suma necesară realizării proiectului, iar restul de 30% oferă biblioteca care solicită finanțarea. Există însă și alte condiții de aplicare, în dependență de importanța proiectului.

Biblioteca Națională a Republicii Cehe este mărturia vredniciei unui popor, care croit și răscroit teritorial, în ani și timp, a păstrat aproape intact sufletul și memoria neamului – garant al nemuririi. BNRC – podul spre nemurire al cehilor este un mecanism foarte complicat și complex. La kilometri distanță de sediul central se înalță o altă fortăreață – Depozitariul, unde se păstrează, conform tuturor exigențelor moderne, exemplarul intangibil. Acesta este pașaportul poporului ceh, iar cehii au învățat și sunt conștienți că aici se păstrează tot ce au mai de valoare. Ferice de neamul reprezentat de o asemenea Bibliotecă!

 

Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

O strategie ancorată între necesităţile si posibilitățile locale reale şi tendinţele domeniului la nivel internaţional Bibliotecari cu ochii în stele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
iunie 2017
L M M J V S D
« mai   iul. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d blogeri au apreciat asta: