Biblioteca Naţională Digitală MOLDAVICA

februarie 21, 2017 at 1:19 pm Lasă un comentariu

Zilele acestea am descoperit că Biblioteca Naţională Digitală  MOLDAVICA este puţin cunoscută printre liderii intelectuali şi cercurile largi de cititori. Publicăm mai jos un material semnat de Diana Lupuşor. Mai multe informaţii pot fi accesate pe:https://www.slideshare.net/cdbclub/bnd-moldavica

Biblioteca Naţională Digitală MOLDAVICA se concepe ca parte componentă a patrimoniului cultural al Republicii Moldova. În varianta în care a fost lansată, în 2010, BND Moldavica constituia prima bibliotecă digitală din ţară. Această performanţă s-a datorat rezultatului acţiunilor şi lucrărilor de cooperare şi integrare efectuate de BNRM pe plan naţional şi european.

Crearea Bibliotecii Naţionale Digitale Moldavica este prefigurată în Strategia Naţională de edificare a societăţii informaţionale “Moldova electronică”, aprobată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.255 din 9 martie 2005.

Baza realizării acestui proiect este Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM). Acceptarea în 2005 a acestei instituţii în calitate de membru cu drepturi depline a Fundaţiei Conferinţa Bibliotecilor Naţionale Europene (CENL) implică şi aderarea ei la proiectul Biblioteca Numerică Europeană (TEL – The European Library), demarat în conformitate cu  declaraţiile Comisiei Europene din septembrie 2005 şi martie 2006. Drept care, BND Moldavica se concepe ca parte componentă a TEL-ului, iar realizarea ei se pivoteaza pe prevederile Cărţii Albe, a proiectului european şi este orientează spre cadrul tehnologic al acestuia. Fiind parte componentă a Bibliotecii Europene, BND MOLDAVICA poate fi accesată în orice ţară europeană de pe site-ul La moment BND Moldavica conţine aproximativ 6000 resurse digitale, cu un număr de cca 630.000 pagini digitizate. Anual, statistica BND Moldavica se ridica la 550.358 vizualizari.

Adresa BND este aceasta: www.moldavica.bnrm.md, ea poate fi accesată şi de pe site-ul BNRM www.bnrm.md.

În continuare, dezvoltarea şi extinderea BND Moldavica urmează a fi realizată în bază de cooperare, urmând ca toate documentele incluse în registrul programului să fie digitizate şi incluse în BND Moldavica. Se vor stabili relaţii parteneriale cu editorii în vederea completării curente a BND Moldavicii cu ediţiile scoase pe suport electronic.

BND Moldavica identifică de asemenea parteneri în afara hotarelor Republicii Moldova, mai ales în cazurile când e vorba de partea din moştenirea naţională culturală depozitată în ţări străine (Rusia, Ucraina, Belarusi etc.), sau de existenţa unor valori comune (România, Ucraina), şi nu în ultimul rînd, căutarea în limitele prevăzute de legislaţia naţională, a unor forme de parteneriat cu sectorul privat al economiei.

Prin crearea acestei biblioteci digitale este atins un scop dublu: conservarea patrimoniului naţional scris şi imprimat prin limitarea accesului fizic la originale şi asigurarea unui acces fără precedent al populaţiei la patrimoniul naţional scris în varianta digitală a acestuia.

Diana Lupuşor, BNRMfeatured_image_0

Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Centrul de Formare Continuă: Oferte educaţionale Exemplarul intangibil – garantul securităţii patrimoniului cultural scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
februarie 2017
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

%d blogeri au apreciat asta: