Reducerea bibliotecilor ca problemă socială

Octombrie 18, 2016 at 8:31 am Lasă un comentariu

3412

La 13 octombrie 2016 Camera Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit, într-o dezbatere larg mediatizată, a condamnat tendința de închidere a bibliotecilor care se menține pe parcursul mai multor ani. Dezbaterea    a avut ca temei faptul că începând cu anul 2010, RU a pierdut mai mult de 500 biblioteci și aproape 9 000 de bibliotecari. Vorbitorii au pictat un tablou sumbru al RU, avertizînd că reducerile vor duce la „dezordine, crime, probleme pentru școli”, precum și faptul că, la timpul potrivit, copiii nu vor putea obține un loc de muncă, deoarece ei nu vor avea abilitățile și cunoștințele necesare. Guvernul a fost somat să găsească  de urgență bani pentru a opri autoritățile locale care fac aceste acte subversive. Banii „salvaț „ pe seama închiderii bibliotecilor vor trebui investiți în construirea mai multor pușcării sau cămine pentru persoane fără adăpost. Iar ca rezultat britanicii vor trebui să  înconjoare casele cu garduri cît mai înalte. Baronesa Rebuck a menționat că  „Dacă pierdem renumitele librării și biblioteci  niciodată nu se va îmbunătăți cultura natiunii noastre. De asemenea, vom pierde următoarea noastră generație de autori și sursa competitivității noastre în industriile creative. Acest lucru pur și simplu nu poate fi permis să se întâmple”.

Despre aceasta vorbea și cunoscutul scriitor englez Nail Gaiman în discursul “De ce viitorul nostru depinde de biblioteci, lectură și fantezie” ținut la converința anuală a The Reading Agency, 14 octombrie 2014.

Iată că la peste 12 ani de la publicarea de către Tim Coates a raportului Who,s in charge? Responsability for the Public Library Service / A cui este responsabilitatea pentru serviciile bibliotecii publice una dintre autoritățile principale ale statului intervine și chemă să fie stopat acest proces care reprezintă un dezastru pentru orice stat.

În raportul amintit mai sus http://www.slideshare.net/cdbclub/a-cui-este-responsabilitatea-67333407 Tim Coates avertiza că dacă autoritățile nu vor interveni pentru a schimba în bine situația bibliotecilor publice în următorii 20 de ani acestea ar putea să dispară în formula cunoscută de noi toți.

Avertizarea este comună pentru toți. Se vor autosesiza oare și decidenții de la noi?

Britanicii demonstrează că Lupta incă nu este pierdută!

 

Anunțuri

Entry filed under: Uncategorized.

Evenimente organizate cu genericul „NOCTURNA BIBLIOTECILOR” în cadrul Campaniei Naţionale “NE VEDEM LA BIBLIOTECĂ” 30 septembrie 2016, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova “Viitorul bibliotecii“ în viziunea cercetătorilor de la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Octombrie 2016
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d blogeri au apreciat asta: