Nu citim sau n-avem ce citi?

Aprilie 29, 2016 at 7:57 am Lasă un comentariu

În ultimii ani tot mai des  auzim voci care afirmă că  oamenii, în special tineretul,  citesc din ce în ce mai puțin. Cât adevăr  ascund asemenea afirmații? Aglomerația  din sediile librariilor Cartier în zilele când se anunță reduceri sau în „Noaptea cărților deschise”  cu reduceri  de aproximativ 15% din costul de vânzare demonstrează faptul că afirmațiile de felul acesta  sunt mai degrabă un mit. Or, în ultimii ani se citește mult în format electronic iar lectura, indiferent de format, tot lectură rămâne.

Referindu-se la  acțiunea “Noaptea cărților deschise”, organizată  de librăriile “Cartier” la 5 martie 2016, Carolina Rautchii, directorul departamentului comunicare din cadrul editurii „Cartier” menționa:  „Imediat dupa ce am lansat anuntul despre aceasta actiune , librarii nostri spun ca au inceput sa rezerveze cărți, la solicitarea vizitatorilor, care vor veni sa le cumpere cu preț redus”.

Este un semn clar că interesul  pentru carte și lectură există. Dar lectura devine din ce în ce mai mult un lux.

Conform unor calcule realizate de secția Dezvoltarea colecțiilor,  BNRM, prețul mediu al unei cărți în anul 2015 a constituit – 193 lei, iar în anul 2014 era de 162 lei.  Câți dintre concetățenii noștri își pot permite asemenea cheltuieli?

Salvarea poate veni din partea bibliotecilor, dar doar în cazul dotării corespunzătoare a acestora. Potrivit statisticilor anului 2015 , numărul achizițiilor bibliotecilor publice, pe cap de locuitor, a constituit 00.6 sau 60 de cărți la o mie de locuitori, pe când recomandările organizațiilor de profil, precum IFLA/UNESCO acestea trebuie să fie 0.25 cărți pe cap de locuitor sau 250 cărți la 1000 locuitori.

Colecțiile existente în bibliotecile publice sunt învechite. Rata medie de înnoire a fondului este de aproximativ 73 de ani, în timp ce IFLA/UNESCO recomandă înnoirea fondului în 7-10 ani.

Recent Universitatea de Stat din Conecticut a făcut un top al celor mai culte națiuni ale lumii World’s Most Literate Nations http://www.ccsu.edu/wmln .
Printre cele cinci categorii luate ca baza clasamentului, se numără ziare, sistemul de educație, disponibilitatea calculatoarelor  și bibliotecile.

Categoria „Biblioteci”  incluse  patru indicatori: biblioteci universitare, biblioteci publice, biblioteci școlare și număr total de volume în toate (numai) bibliotecile publice. Din cele 61 de țări ce figurează în clasament pe primele treiu locuri se află Estonia, Letonia, Norvegia, Islanda, Polonia. România este pe locul 15.

Jim O’Donnell profesor de stidii istoriece, filosofice și religioase  și bibliotecar la  Arizona State University scria  recent despre biblioteca Alexandria ca despre un spațiu pentru întâlniri,   un spațiu pentru discuții, dar cel mai important din toate – un spațiu pentru lectură. Este convins că întotdeauna va fi nevoie de un spațiu pentru lectură.

O concluzie care se impune din cele relatate ar fi că lectura publică trebuie să fie una dintre preocupările statului. Nici unui stat nu trebuie să-i fie indiferent dacă cetățenii citesc sau nu și ce anume citesc. Rezolvarea vine prin grija dață de biblioteci, edituri și alte entități care au tangențe cu lectura și cartea, indiferent de format.

 

Reclame

Entry filed under: carti, lectura.

În ţara tehnologiei, cartea “clasică” a învins! Japonezii răsfoiesc, nu dau cu degetul pe ecran! Has the library outlived its usefulness in the age of Internet? You’d be surprised

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Aprilie 2016
L M M M V S D
« Mar   Mai »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat asta: