Terminologia ca „zona centrală a programelor de cercetare”

februarie 29, 2016 at 8:28 am Lasă un comentariu

Lansarea în cadrul Forumului Național al cercetătorilor din cadrul sistemului național de biblioteci, care a avut loc la 25 februarie 2016, a “Dicţionarului de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării”, având ca alcătuitori pe Janna Nikolaeva și Lidia Zasaviţchi de la Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan“ a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar coordonator științific pe Nelly Țurcanu, dr.hab.,conf.univ. vine șă contribuie la diminuarea unui gol specific asectui domeniu de activitate, dar și să amintească faptul că sunt încă foarte multe lucruri de rezolvat.
Cei 1978 termeni, prezentați în ordine alfabetică actualizează cadrul terminologic, reflectând în mare parte consecințele modernizării domeniului.
Este necesar de menționat, că problemele ce țin de terminologie au fost în vizorul profesioniștilor domeniului, începând cu anul 1989 imediat după ce limba română/moldovenească a fost declarată limbă oficială a Moldovei (pe atunci încă RSS Moldovenească), iar folosirea alfabetului latin a fost restaurată. Preocupările în acest sens iau amploare după declararea independenței Moldovei în 1991.
În anul 1990 apare primului dicţionar rus-român de bibliologie şi biblioteconomie, care a fost editat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Dicţionarul a fost alcătuit de domnul Ion Madan în colaborare cu specialiştii in domeniu de la Biblioteca Naţională şi conţinea 3286 termeni de profil. Tirajul de 600 de exemplare pe care şi l-a putut permite atunci Biblioteca Naţională era mult prea mic pentru cei peste patru mii de bibliotecari, care activau în toate reţelele de biblioteci, însă apariţia dicţionarului a fost un adevărat eveniment profesional, mai ales dacă luăm în considerare pinuria literaturii de specialitate în limba română, de atunci şi bineînţeles necunoaşterea de către bibliotecari a terminologiei de specialitate.
Articolul poate fi accesat pe: http://www.slideshare.net/cdbclub/terminologie-58842448

Reclame

Entry filed under: terminologie.

Nominalizarea Președintelui SUA Barack Obama pentru Biblioteca Congresului Cele mai bune 10 cărți din literatura română, potrivit cititorilor Goodreads

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
februarie 2016
L M M J V S D
« ian.   mart. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d blogeri au apreciat asta: