Reflecții pe marginea mesajului Excelenței sale Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit la Open Day, Biblioteca Raională Telenești

Februarie 24, 2016 at 2:49 pm 2 comentarii

https://clubbib2.wordpress.com/2016/02/24/mesajul-excelentei-sale-ambasadorul-sua-in-republica-moldova-james-d-pettit-la-open-day-biblioteca-raionala-telenesti/

A fost un mesaj odă pentru bibliotecă și bibliotecari. Un mesaj în spiritul respectului pe care americanii îl manifestă față de bibliotecă. O țară care menține în jur de 122 mii de biblioteci, inclusiv peste 9 mii de biblioteci  publice nu poate avea altă atitudine față de această instituție de cultură. Poate în SUA se înțelege mai bine decât în alte părți cuvintele “câtă cultură atâta libertate” sau “nu există libertate pentru oameni și popare decât cultura”.
Ascultam mesajul Excelenței Sale și-mi aminteam de:
…articolul “Semnificaţia Cuvântului “în care Președintele SUA Barack Obama scria „Gardieni ai adevărului şi ai cunoaşterii, bibliotecarilor trebuie să le mulţumim pentru rolul lor de apărători ai dreptului la intimitate, la instruire, la gândire independentă, şi, mai presus de orice, la lectură”
…și de aprecierea dată bibliotecilor de fostul Preşedintele SUA George Bush care menţiona ca locul de lider în dezvoltarea economică pe care îl joacă SUA se datorează, în mare parte, şi existenţei unui număr enorm de biblioteci , bine organizate şi echipate cu cele mai moderne echipamente de informare şi comunicare.
…și de Președintele de onoare al Bibliotecii Congresului , James H. Billington care , vorbind de biblioteci, menţiona că „bibliotecile sunt pentru noi o religie ”.

Aceste afirmaţii vorbesc elocvent despre imaginea pe care o au bibliotecile pretutindeni în SUA. Ideea ce se desprinde de aici este că imaginea bibliotecilor depinde foarte mult de atitudinea faţă de ele a persoanelor influente, cu drept de decizie.

Presa de specialiate difuza ieri informața  că  Președintele SUA Obama a numit în funcție noul director al Bibliotecii Congresului. Anterior această funcție era open-end. Conform noilor prevederi numirea se face pentru 10 ani. Un director de bibliotecă numit de Președintele țării! Este recunoașterea directă a rolului bibliotecii  naționale pentru întreaga țară.

Anunțuri

Entry filed under: advocacy, bibliotecari, biblioteci.

Mesajul Excelenței sale Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit la Open Day, Biblioteca Raională Telenești Activitatea de cercetare în domeniul biblioteconomic: probleme de vizibilitate, accesibilitate, utilizare

2 comentarii Add your own

  • 1. Primăria Bilicenii Vechi  |  Februarie 25, 2016 la 7:39 am

    Doamna Vera, ne-aţi mai turnat balsam pe rană.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Februarie 2016
L M M M V S D
« Ian   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d blogeri au apreciat asta: