Mesajul Excelenței sale Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit la Open Day, Biblioteca Raională Telenești

februarie 24, 2016 at 1:49 pm Un comentariu

12734144_10153605998539081_3010849852068528175_n

Domnul Vice Ministru Igor Sarov
Vice-Președinte al Raionului Telenești, Doamna Ecaterina Furculiță
Directorul IREX și a Programului Novateca, Domnul Evan Tracz
Directorul IREX Europa, Domnul Michael de Villiers

Domnul Vice- Ministru, Doamnă Vice-Președinte de Raion, colegi, prieteni:

Este o plăcere pentru mine să particip astăzi la Lansarea oficială a Colțului Media și să vă văd pe toți aici. Un professor American de Biblioteconomie de la Universitatea Syracuse, David Lankes a spus, „Bibliotecile slabe creează colecții, cele bune – servicii și doar bibliotecile eminente dezvoltă comunități.” După ce tocmai am participat la acest tur informativ a tuturor serviciilor pe care le oferă biblioteca comunității, și a celor mai importante proiecte în care este angajată, este foarte clar că această bibliotecă nu este doar o clădire care găzduiește cărți și calculatoare, dar mai degrabă este un centru public vibrant care inspiră dezvoltarea utilizatorilor și ajută la dezvoltarea în întregime a raionului Telenești. Ar trebui să fim mândri de această instituție, și SUA se bucură sa fie un factor care contribuie la creșterea și evoluția continuă a comunităților.

Atât Programul Consolidarea Mass-Mediei Independente, cît și Programul Novateca muncesc să ofere cetățenilor moldoveni acces mai larg la informație, precum și noi instrumente și abordări pentru ca ei sa poată lua decizii în baza informațiilor pe care le dobîndesc. Noi credem că o societate mai bine informată, și una care are acces la tehnologie modernă și profesioniști instruiți, care instruiesc la rîndul lor și ghidează alți cetățeni, este o societate care poate lua decizii mai bune și astfel se facilitează dezvoltarea oportunităților și a prosperității.
Evident, o bibliotecă, nu poate rezolva toate problemele cu care se confruntă o comunitate, dar ea poate servi drept fundament pentru creștere, și o platformă de lansare spre un viitor mai bun. Biblioteca – fereastra spre lumea informației, „casa mare” a comunității. Biblioteca este exact locul în care putem deveni cetățeni mai bine informați, oamenii pot face diferența dintre informațiile veridice și manipulatoare, le dă posibilitate să afle mai mult unii despre alții și le permite să se învețe să conlucreze împreună și să treacă peste diferențe. După cum a spus președintele Barack Obama, „La momentul în care convingem un copil, orice copil, să traverseze acest prag, aici se deschide magia bibliotecii, astfel îi vom schimba viața pentru totdeauna, pentru mai bine.”

Desigur, Colțul Media și Centrul de Formare Novateca sunt instrumente valoroase, dar ele singure nu pot avea impactul dorit asupra cetățenilor, fără munca bibliotecarilor profesioniști și dedicați, personalului de bibliotecă, și a voluntarilor din comunitate. Și anume aici se găsește valoarea cea mai de preț a Bibliotecii Telenești. Maria Furdui și colegii ei lucrează cu administrația locală, organizațiile societății civile, precum și cu programele internaționale și donatorii pentru a aduce noi resurse și perspective în bibliotecă. Majoritatea posibilităților au fost implementate, iar biblioteca a susținut programele și relațiile stabilite după ce proiectele s-au finisat. De asemenea, Biblioteca Telenești a devenit una dintre primele biblioteci din țară care găzduiește voluntari ai Corpului Păcii SUA. Munca pe care voluntarii și biblioteca o fac împreună în Telenești, demonstrează că bibliotecile sunt o casa ideală pentru voluntarii Corpului Păcii. Și, după ce am văzut abordarea serioasă pe care a demonstrat-o administrația bibliotecii în activitatea sa, putem fi siguri că contribuția valoroasă pe care Ellen și Lynn o fac pentru comunitate va dura mult după serviciul lor.

Spre final, vreau să mulțumesc Ministerului Culturii și Consiliului Raional Telenești pentru susținerea pe care o acordă acestei biblioteci, cît și eforturilor pe care le face Novateca, programul pentru Consolidarea Mass-Mediei Independente și alte programe finanțate de SUA. Aș dori, de asemenea, să mulțumesc IREX și IREX Europa pentru implementarea programului Novateca și programului pentru Consolidarea Mass-Mediei Independente. Ceea ce noi am văzut astăzi demonstrează, că, atunci când partenerii locali și internaționali se unesc în jurul unei idei bune și își consolidează eforturile, rezultatele sunt o contribuție importantă la dezvoltarea, bunăstărea și prosperarea comunității.

Vă mulțumesc, și vă doresc succes în munca importantă pe care o faceți!

Reclame

Entry filed under: NOVATECA.

Planul strategic IFLA 2016-2021 Reflecții pe marginea mesajului Excelenței sale Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit la Open Day, Biblioteca Raională Telenești

Un comentariu Add your own

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
februarie 2016
L M M J V S D
« ian.   mart. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d blogeri au apreciat asta: