6 februarie – Ziua Națională a Bibliotecilor din Regatul Unit

Februarie 4, 2016 at 8:51 am Lasă un comentariu

unnamedLa 6 februarie, în Regatul Unit este celebrată Ziua Națională a Bibliotecilor. Inaugurarea evenimentului a avut loc la 4 februarie 2012. Lumea bibliotecară și întreaga comunitate culturală folosesc acet prilej pentru a organiză evenimente de amploare menite să scoate în prim plan importanța bibliotecilor și a bibliotecarului pentru societate.
Și în acest an gama evenimentelor este foarte largă. Organizatorii și susținătorii vor încerca să convingă decidenții că biblioteca este indispensabilă comunității.
Într-un mesaj dedicat Zilei Naționale a Culturii Ed Vaizey, Ministrul de Stat pentru Cultură și Economie Digitală menționează, că pretutindeni în țară, bibliotecile vor organiza un șir larg de evenimente menite să evidențieze rolul bibliotecii. Ed Vaizey își exprimă convingerea că oamenii vor găsi timp pentru a veni la bibliotecă și a-și demonstra susținerea pentru biblioteci și vor promova evenimentele, inclusiv prin intermediul mediilor sociale. Ministrul subliniază că bibliotecile sunt valori esențiale, inima comunității, promovând surse de informare, destindere și inspirație; că sunt porți spre literatură și instruire, oferind susținere tuturor persoanelor care au necesitate.
O bibliotecă înseamnă atât de mult! O bibliotecă înseamnă educație, un loc sigur și bine reglementat pentru copii, un loc unde profesionițtii ajută oamenii să-și găsească un loc de muncă, un loc unde orice persoană este liberă și în siguranță.
În bibliotecă utilizatorul poate beneficia de ore de computer , instruiri în vederea utilizării echipamentelor noi, printarea materialelor, liste de literatură personalizate, servicii pentru persoane în etate, programe de ştiri, spaţii pentru întruniri, etc. Toate acestea înseamnă o nouă gândire, noi modalităţi de activitate, atât pentru bibliotecari, cât și pentru utilizatori.
Biblioteca este liberă și deschisă pentru oricine și atunci cand îi pășești pragul orizonturile devin de necuprins.
Biblioteca publică înseamnă mult mai mult decât doar cărți: este centrul comunității, loc unde oamenii se duc să întâlnească alți oameni, să fie văzuți, să simtă că există și în afara pereților propriei case. Biblioteca este destinație, port, liman, paradis …și de fiecare dată când o bibliotecă este închisă, cineva este lipsit de un refugiu de care are cea mai mare nevoie. Oamenii care închid biblioteci sunt cei care nu le-au folosit, dacă le-ar fi folosit n-ar fi considerat că pot fi închise.
Scriitorul englez Nail Gaiman a prins foarte bine aceste idei. În prelegerea ținută la 14 octombrie 2013, la Centrul Barbican din Londra, la solicitarea Riding Agency/Agenţiei Lecturii, precum și în articolul de mare rezonanță, De ce viitorul nostru depinde de biblioteci, lectură şi fantezie?, el insistă asupra faptului că “Bibliotecile sunt într-adevăr porţi spre viitor. Aşa că este regretabil că pretutindeni în lume se găsesc autorităţi locale care percep închiderea bibliotecilor ca o posibilitate de a salva mai uşor nişte finanţe, fără a realiza că fură de la viitor pentru a plati pentru azi. Ei închid porţi care ar trebui să fie deschise”.
“Noi avem obligaţia de a sprijini bibliotecile. De a utiliza bibliotecile, de a încuraja pe alţii să utilizeze bibliotecile. Dacă nu preţuiţi bibliotecile, atunci nu preţuiţi informaţia, nici cultura, nici înţelepciunea. Ştergând urmele trecutului prejudeciaţi viitorul”.
La 9 februarie englezii vor face lobby pro bibliotecă în Parlament. Printre vorbitori găsim nume de rezonanță precum Jake Arnott, scriitor cu cele mai bune vânzări de carte . “Pe parcursul istoriei noastre, scrie acesta, biblioteca a demonstrat că este cel mai eficient și flexibil system de memorie pentru cultura și civilizația noastră. Biblioteca publică crează conștiința colectivă. Orice atac asupra ei sporește demenția socială ”
Avem multe de învățat despre cum englezii luptă pentru bibliotecile lor. Pentru unii susținători această luptă a devenit un loc de muncă full-time.

Anunțuri

Entry filed under: advocacy, bibliotecari, biblioteci. Tags: .

Biblioteca în secolul 21 Biblioteca are haz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Februarie 2016
L M M M V S D
« Ian   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d blogeri au apreciat asta: