Cultura Web: oglindă și scut

Ianuarie 6, 2016 at 8:05 am Lasă un comentariu

Începutul secolului XXI a fost marcat de dezvoltarea și modernizarea tehnologiilor, extinderea Internetului și respectiv creșterea numărului de utilizatori de tehnolodii. Studiile relevă faptul că aproximativ 95% dintre informațiile actuale sunt difuzate în format digital.
Noile platforme de comunicare au devenit esențiale pentru experiențele personale și publice. Înțelegerea mai bună și exploatarea mai eficientă a lumii virtuale ajută bibliotecarii să găsească noi modele de distribuire a informației, noi căi de oferire a spațiilor colaborative pentru utilizatori, noi platforme de comunicare profesională, noi platforme de promovare a culturii digitale.
Împinși de acest val bibliotecarii asimilează și implementează tehnologii noi, crează instrumente Web 2.0, instruiesc utilizatorii în vederea utilizării și creării acestora.
În aceste condiții necesitatea unei cilturi digitale devine tot mai evidentă. Ca și în spațiul fizic, în spațiul digital poți întâlni diferite persoane, cu diferit comportament, persoane care te simpatizează sau cărora nu le ești pe plac, care-ți împărtășesc convingerile sau au idei diametral opuse. Cu fiecare dintre aceștrea trebuie găsită linia adecvată de comportament. Bunele maniere de comunicare în spațiul digital sunt la fel de importante ca și în comunicarea face to face.
Cultura digitală reprezintă abilitățile și competențele necesare pentru explorarea /lectura Web, crearea conținuturilor /scriere și participare Web. Explorarea eficientă a web-ulul implică: navigare, mecanisme web, căutare, credibilitate, securitate. Crearea conținuturilor/scriere presupune: scrierea/postarea conținuturilor pe web, alcătuirea/compunerea, indexarea, asigurarea accesibilității. Un element foarte important este conectarea/participarea pe web care implică: distribuirea, colaborarea, feedbackul.
În postările cu genericul Cultura Web: oglindă și scut vom încerca să aducem în prim plan elemente de cultură Web care vor contribui la dezvoltarea competențelor pe acest segment.

Reclame

Entry filed under: cultura informatiei, cultura/alfabetizarea Web.

Blogul de biblioteconomie şi ştiinţa informării la număratul bobocilor Cultura Web: oglindă și scut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Ianuarie 2016
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat asta: