Conferința Națională a Managerilor de Biblioteci (CNMB)

decembrie 1, 2015 at 11:22 am Lasă un comentariu

Spoiler sau mesaj pre-conferință

Tema pusă în discuție la Conferința Națională a Managerilor de Biblioteci cu genericul „Consolidarea Sistemului Național de Biblioteci: imperativ, necesitate și soluții„ se impune de mai multă vreme. Ultimii ani au demonstrat că în era sistemelor integrate și a activității în rețea bibliotecile unei țări trebuie să constituie un tot întreg în care fiecare componentă își are locul bine definit.

Conform datelor statistice sistematizate de Consiliul Biblioteconomic Național, în Republica Moldova activează 2760 de biblioteci de toate tipurile cu 5346 de angajați, inclusiv 4382 de bibliotecari. Aceasta este infrastructura intelectuală a țării, dacă ar fi să preluăm ideea promovată în Finlanda. Suntem destul de mulți pentru a face față problemelor și a face lucruri utile pentru societate, dar prea puțini pentru a activa dispersat, izolați fiecare în găoacea sa.

Necesitatea colaborării, cooperării, parteneriatelor este conștientizată atât pe plan internațional, cat și pe plan național la diverse niveluri de responsabilitate. Tema Conferinței IFLA 2016 va fi Conecțiuni. Colaborare. Comunitate. Este evident că noi nu putem avea opinii separate de aceste tendințe generale.

Necesitatea consolidării eforturilor pebtru realizarea proiectelor de interes național este promovată la nivel de Ministerul Culturii. La 16 octombrie 2015 Ministerul Culturii în pareteneriat cu Programul Național Novateca au organizat Ședința interministerială cu privire la bibliotecile publice modenizate la care au participat miniștri și viceminiștri activitatea cărora are tangențe cu biblioteci de diferite tipuri precum Ministerul Tehnologiilor Informaționale, sau care au în responsabilitate metodologică biblioteci.
Mesajul consolidării a fost și laitmotivul seminarului organizat în perioada 17-18 noiembrie 2015, de Ministerul Culturii în comun cu Consiliul național consultativ al șefilor direcțiilor cultură și oamenilor de cultură cu genericul “Consolidarea comunităților locale printr-un parteneriat civil, personal, competent pentru administrarea eficientă în domeniul culturii”.
Este foarte clar că se impune o colaborare și coordonare a activității pe toate dimensiunile.
Programul Conferinței Naționale a Managerilor de Biblioteci a fost conceput pentru a reliefa problemele comune, proiectele de interes național, care pot fi realizate doar împreună, pentru ca mai apoi fiecare bibliotecă să-și stabilească prioritățile și strategia de realizare a acestora.
Mediul virtual a schimbat din rădăcini relațiile bibliotecii cu lumea, a sporit vizibilitatea bibliotecii, iar aceasta implică, atât aspectele positive, cât și aspectele negative. Raportul IFLA privind tendințele de dezvoltare menționează faptul că noile tehnologii vor extinde și în același timp vor limita accesul la informație.
Adoptarea, adaptarea și implementarea TIC în biblioteci se face mai rapid decât dezvoltarea competențelor ce țin de cultura digitală.
O problemă asupra căreia sunt concentrate eforturile comunității bibliotecare internaționale este promovarea culturii digitale, dezvoltarea abilităților și a cunoștințelor necesare pentru activitatea în spațiul virtual.
O prioritate imediată sugerată de IFLA este inițierea unor capanii de advocacy privind reflectarea accesului la informație în strategiile de dezvoltare de nivel național, regional și local. La 25 septembrie liderii mondiali adunați la sediul ONU din New York au aprobat Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.
Agenda cuprinde 17 Obiective Globale, care vor ghida poiticile și finanțarea în următorii 15 ani. Ca rezultat a eforturilor de advocacy depuse de IFLA, accesul la informație a fost recunoscut de decidenți și oglindit în agendă. Obiectivul 16 prevede în sarcina 16.10 “Asigurarea accesului public la informație și protejarea libertăților fundamentale, în concordanță cu legislația națională și acordurile internaționale”. Printre sarcinile oglindite în agendă găsim și cultura (sarcina 11.4), TIC (sarcinile 5b, dc, 17.8), precum și alfabetizarea universală.
La 9 noiembrie a fost lansat un nou ghid de advocacy “Bibliotecile și implementarea Agendei 2030 a Națiunilor Unite”. Activitatea de advocacy este esențială pentru a asigura recunoașterea rolului bibliotecilor ca locomotive a dezvoltării locale și pentru siguranța că bibliotecile vor primi resursele necesare pentru a continua această muncă. Ca greutate acest document este echivalent cu Manifestul IFLA/UNESCO privind biblioteca publică și trebuie pus să lucreze pentru bibliotecă și profesie, iar în ultima instanță pentru utilizatori.
O altă prioritate pentru anul 2015 va fi reașezarea activității metodologice în cadrul SNB în conformitate cu prevederile „Regulamentului privind activitatea metodologică în cadrul Sistemului Naţional de Biblioteci din Republica Moldova”, aprobat la şedinţa din 6 noiembrie 2015 a CBN.
Tot în anul 2015 va trebui regândit sistemul de evidență, colectare, sistematizare și raportare a datelor statistice, în conformitate cu noul Formular 6-c Statistica de bibliotecă. Bibliotecile publice vor testa și sistemul de raportare on-line, proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Programul Național Novateca.
Cea mai importantă platformă de consolidare a Sistemului Național de Biblioteci este Consiliul Biblioteconomic Național. În ultimul timp sub egida CBN-ului au fost elaborate sau actualizate un șir de documente care reflectă activitatea SNB, un alt șir își așteaptă rândul. Diseminarea și implementarea documentelor în rețelele concrete de biblioteci este responsabilitatea bibliotecilor centre metodologice de nivel național, departamental și teritorial.

Printre cuvintele cheie care reflectă activitatea bibliotecară internațională se regăsesc în mod obligatoriu: acces deschis, transparență, vizibilitate, cooperare, parteneriate, folosirea în comun a resurselor, flexibilitate, etc. Luate împreună acestea formează (sau pot forma) temelia reușitei.

Reclame

Entry filed under: conferinta.

Conferința Națională a Managerilor de Biblioteci Biblioteconomia virtuală ca dominantă a tendințelor actuale în domeniu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
decembrie 2015
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d blogeri au apreciat asta: