FNCL.2015.Bilanțurile ediției a cincea

septembrie 21, 2015 at 11:47 am Lasă un comentariu

…Dar tot cartea a fost printre cele mai prigonite valori. Cărțile au fost arse pe rug, cenzurate, interzise, scoase din acces, ținute la index. Regimurile represive au interzis, pedepsit și chiar închis autori și editori, au pedepsit cititori. În lupta cu cărțile au fost experimentate toate mijloacele, s-a luptat așa cum se luptă cu dușmanii poporului. Multe cărți au dispărut. Cercetătorii vorbesc chiar despre faptul că aceste cărți ar fi putut schimba mersul istoriei, deaceia au fost făcute să dispară. Și n-au dispărut doar cărți . Au fost distruse biblioteci. Cercetători susțin că biblioteca Alexandria, colecție fantastică a cunoașterii a fost distrusă intenționat. Distrugerea Bibliotecii din Alexandria este considerată drept cea mai mare pierdere din istoria culturală a omenirii.
Și nu contează din ce motive: sociale, religioase, politice, sexuale. De-a lungul istoriei au avut de suferit și numeroase titluri célèbre, au fost interzise cărți, care mai apoi au devenit cele mai importante capodopere literare ale lumii. Printre scriitorii proscrişi în diferite epoci şi din diferite motive, au figurat: Voltaire, D.H. Lawrence, William Shakespeare, James Joyce, Thomas Mann și mulți alții.
Printre cărțile interzile la diferite etape și în diverse țări găsim cu mirare romanul Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee, roman care figurează în cele mai importante topuri de nivel internațional și național și care avea să-i aducă autoarei premiul Pulitzer, iar pentru ecranizare lui Robert Mulligan trei Oscaruri și două Globuri de Aur. În șirul cărțile interzise regăsim titluri precum „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain, Vrăjitorul din Oz de Frank L.Baum, Harry Potter de autoarea britanică J. K. Rowling, Arhipelagul Gulag – Aleksandr Soljeniţîn, 1001 de nopţi. Poveşti arabe, Decameronul – Giovanni Boccaccio, Metamorfoza – Franz Kafka, Lolita – Vladimir Nabokov, Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor- Lewis Carroll (1865), Codul lui Da Vinci – Dan Brown (2003); Ulise – James Joyce, Moarte la Veneţia – Thomas Mann, Hamlet – William Shakespeare, Madame Bovary – Gustave Flaubert, etc.
Deosebit de crunt cu cărțile a luptat biserica. O listă de cărți interzise a fost alcătuită de Vatican. Papa Paul al IV-lea a elaborat Catalogul Cărţilor Interzise pentru a-i proteja pe catolici de ideile controversate.
Articolul poate fi accesat pe:http://www.slideshare.net/cdbclub/fncl2015-bilanurile-ediiei-a-cincea-53012057

Reclame

Entry filed under: carti, Festivalul Național al Cărții și Lecturii, lectura.

Cele mai bune cărți / The Greatest Books (INFOGRAFIC) Moldovenii și lectura. Cine, unde și cât citește în bibliotecile din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
septembrie 2015
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d blogeri au apreciat asta: