Idei de proiecte bibliotecare inovaționale

Februarie 17, 2015 at 6:34 am Lasă un comentariu

O trecere în revistă a serviciilor inovative oferite de biblioteci găsim în raportul Envisioning the library of the future. Phase 1: a review of innovations in library services //
http://www.artscouncil.org.uk/media/uploads/pdf/Envisioning_the_library_of_the_future_phase_1_a_review_of_innovations_in_library_services.pdf realizat de Consiliul Englez al Artelor şi publicat în mai 2013. Printre serviciile inovative care ar putea prinde rădăcini şi în bibliotecile noastre menţionăm: „Bazarul Digital”, organizat lunar de biblioteca Lambeth, Regatul Unit. Membrii comunităţii locale se adună pentru a cunoaşte tehnologii noi, a solicita ajutor sau a împărtăși propriile cunoştinţe în vederea utilizării tehnologiilor. Persoanele vin să înveţe cum să folosească telefoanele mobile, cum să plaseze fotografii online, să folosească materiale de referinţă online, să împrumute cărţi electronice, să vândă sau să cumpere online, să vorbească cu familia sau rudele, utilizând opţiunea video, etc. Participanţii aduc cu ei dispozitivele despre care vor să înveţe mai mult. Evenimentul este moderat de traineri voluntari, dar fiecare participant se implică cu tot ce cunoaşte, împărtăşind altora cunoştinţele proprii.

La o etapă mai avansată, unele biblioteci crează „Laboratoare Digitale/Fab Lab” (colecţie de instrumente şi echipamente). Aceste proiecte încurajează persoanele să preia controlul asupra tehnologiilor şi să creeze conţinuturi în loc de a consuma informaţii şi idei. Când biblioteca publică se implică în această mişcare se poziţionează ca spaţiu unde oamenii nu numai învaţă despre tehnologiilor recente, dar şi învaţă să facă lucruri care anterior puteau fi făcute doar de profesionişti IT.

Centrele de sănătate folosesc bibliotecile publice în susţinerea scopulului lor de a oferi suport informaţional şi emoţional la cât mai mulţi oameni. Grupul ţintă sunt non pacienţii din rândurile minorităţilor şi persoane care au mai puţine posibilităţi de a se informa. Asistenţa se axează pe sfaturi de prevenire a bolilor. Proiectul presupune şi întâlniri face-to-face (specialist în domeniu-utilizator) în anumite zile ale săptămânii.

Tot mai solicitate devin serviciile de asistenţă juridică – servicii gratuite, interactive, online. Acestea presupun conferinţe video în care un consultant răspunde la întrebările utilizatorilor. Bibliotecile sunt percepute în acest caz ca o modalitate accesibilă, convenabilă şi prietenoasă de a oferi servicii persoanelor care nu pot beneficia de asemenea servicii în alte părţi.

Serviciile noi nu reprezintă nici o valoare dacă membrii comunităţii nu le cunosc. Promovarea bibliotecii, a serviciilor, a resurselor şi a evenimentelor este o problemă foarte serioasă a bibliotecilor din întreaga lume. Studiile recente demonstrează că cetăţenii nu cunosc ce servicii oferă bibliotecile şi cum pot beneficia de aceste servicii. Un exemplu elocvent reprezintă şi studiul Centrului Pew menţionat mai sus. Această problemă ar trebui să fie printre priorităţile activităţii bibliotecare. Este foarte importantă implicarea membrilor comunităţii în această activitate. Aici trebiue pusă în valoare toată creativitatea şi spiritul inovativ al bibliotecarilor. Mediul virtual oferă posibilităţi nebănuite anterior de promovare a bibliotecii. Deosebit de eficientă este promovarea bibliotecii prin reţelele de socializare şi Wikipedia. Recent British Library a anunţat intenţia de a angaja un specialist care să monitorizeze şi să actualizeze pagina de pe Wikipedia, percepută ca cel mai direct mijloc pentru marketing şi informarea potenţialilor vizitatori despre serviciile şi evenimentele organizate de bibliotecă.

Entry filed under: servicii pentru utilizatori.

Diferența dintre carte și film The future of tech: Your local library

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Februarie 2015
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

%d blogeri au apreciat asta: