Investița în cultură salvează!

ianuarie 26, 2015 at 8:24 am Lasă un comentariu

Zilele acestea rețelele sociale au distribuit masiv un articol care convinge că “se poate” și te face să-ți pui întrebarea “cum au reușit?” Mă refer la articolul Situaţie inedită: Suedia a ajuns să-şi închidă închisorile pentru că nu mai are infractori http://www.romaniatv.net/situatie-inedita-suedia-a-ajuns-sa-si-inchida-inchisorile-pentru-ca-nu-mai-are-infractori_108412.html#ixzz3PuYEIDHQ
Acest articol mi-a amintit de un argument adus frecvent în discuție atunci cînd este negociată cu decidenții finanțarea instituțiilor de cultură și anume “dacă nu investești suficient în cultură trebuie să investești mai mult în poliție, pușcării, etc”.
Exemplele ce urmează vorbesc de la sine și exclud orice comentarii:

1.Un studiu realizat cu cîțiva ani în urmă în Suedia constata faptul că 91% de respondenți consideră că bibliotecile sunt importante pentru comunitate.

2.În perioade 26 aprilie-14 mai, 2013 la solicitarea Comisiei Europene a fost realizat Eurobarometrul Cultural Access and Participation.
Raportul poate fi accesat pe http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_399_en.pdf
Rezultatele sunt prezentate în comparaţie cu eurobarometrul realizat în anul 2007. Datele ce ţin de lectura cărţilor şi utilizarea bibliotecilor publice relevă faptul că respondenţii din ţările nordice sunt mai angajaţi în activităţile culturale, decât cei din alte ţări. În anul de referinţă respondenţii au citit măcar o carte, după cum urmează: Suedia – 90% , Olanda- 86% Norvegia – 82%, Anglia – 80%. În partea de jos a clasamentului: Portugalia – 40%, Grecia – 50%, România -51%, Cipru 54%.
În anul de referinţă au vizitat măcar o singură dată o bibliotecă publică: Suedia – 74%, Finlanda- 66%, Danemarca – 63%. Partea de jos a eurobarometrului Cipru -8%, Crecia -10%, Portugalia – 15%.
În ţara noastră această cifră a oscilat în ulrimii ani între 23-25%.
Eurobarometrul demonstrează că în ultimii cinci ani activitatea culturală a cetăţenilor Uniunii Europene a cunoscut declinul, cu excepţia vizitelor la cinema. Numărul cetăţenilor care vizitează bibliotecile publice a fost, de asemenea, în descreştere, de la 35% în anul 2007 la 31% in anul trecut.
Barierile principale invocate de respondenţi sunt : lipsa interesului (43%) şi lipsa timpului (27%).
Se confirmă adevărul că ţările cu cel mai înalt nivel de trai au şi cei mai mulţi utilizatori de biblioteci publice.

3. Studiul „International library statistics: trends and commentary based on the Libecon data” prezintă un top al ţărilor cu cele mai bune biblioteci publice, luând ca bază 8 indicatori de performanţă şi anume: utilizatori ca procent din populaţie, vizite per capita, computere conectate Internet pertru populaţie, achiziţii per capita, împrumuturi per capita, achiziţionarea materialelor A-V per capita, personal, împrumuturi per bibliotecar, şi ulterior cheltuieli pe cap de locuitor. Primul loc în top îl ocupă Finlanda, urmată de Danemarca, Estonia, Islanda şi Anglia. Norvegia, Slovenia şi Suedia se situează pe locul 6, Lituania pe locul 9, iar Irlanda, Japonia şi Olanda pe locul 10. Interesant este faptul că iniţial această gradare a fost efectuată fără a da prea mare importanţă cheltuielilor pe cap de locuitor. Când ulterior a fost făcută o analiză a ţărilor după nivelul de cheltuieli s-a descoperit că şase dintre ţările care ocupă primele locuri în acest din urmă clasament şi anume Danemarca, Finlanda, Islanda, Suedia, Olanda şi Norvegia figurează şi în topul ţărilor cu cele mai bune biblioteci şi servicii pentru public, dovadă că pentru a dezvolta nişte servicii de calitate este nevoie de un suport financiar corespunzător. De remarcat şi faptul că topul este predominat de ţările nordice, recunoscute prin susţinerea acordată bibliotecilor publice de către autorităţi. Finlanda şi Danemarca sunt ţările cu cele mai bune biblioteci si servicii. Probabil că acestui studiu Finlanda îi datorează faptul că în ultimii ani a fost calificată ca lider european în ceia ce priveşte dezvoltarea serviciilor oferite de bibliotecile publice”.

4.Potrivit Eurobarometrului se pare că Finlanda a cedat titlul de lider European în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă Suediei.
5.Conform sondajului „Barometrul Opiniei Publice – Noiembrie 2010”, realizat de IMAS-INC Chişinău care a inclus și întrebări despre: ”Cât de des citesc moldovenii” 50,0 % au declarat că n-au citit nicio carte în ultimele 3 luni, iar 12 % declară că citesc o dată pe lună sau mai rar. Numărul celor care citesc cărți în fiecare zi e doar 1, 6 % din respondenți.
6.Situația bibliotecilor publice, inclusiv a bibliotecarilor de la noi este bine cunoscută. Avem mult pînă a ajunge țara din extrema nordică.
Concluzii? Suedezii au făcut alegerea corectă. Au preferat să investeacă în cultură. Rezultatele bucură și dau speranțe. Există un model care trebuie urmat!

Reclame

Entry filed under: advocacy, cultura.

Comunicarea profesională: aspecte ale formatului virtual В чем польза чтения? Подборка научных исследований, посвященных пользе чтения

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
ianuarie 2015
L M M J V S D
« dec.   feb. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat asta: