Bibliotecarul pescăruș și „calea lui spre desăvârșire”

Ianuarie 1, 2015 at 10:59 am 1 comentariu

pescarusMiracolul unei opere perfecte este că te face să te regăsești în ea. Oricine poate! Iar în cazul nostru concret orice bibliotecar poate fi aidoma pescărușului din poveste.
A devenit deja o tradiție întrunirea din decembrie a managerilor de nivel strategic și tactic ai Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova în cadrul căreia sunt prezentate reperele și prioritățile activității pentru anul următor. N-a fost o excepție nici decembrie 2014. Iar pentru că, simbolul modelator al anul 2015 va fi, pentru colectivul BNRM, Pescăruşul lui Richard Bach, am început schițarea programului viitor cu recitirea, de data aceasta cu alți ochi, a minunatei fabule a zborlui, Pescărușul Jonathan Livingston, fabulă „dedicată adevăratului Pescărus Jonathan care trăiește în noi toți”. Lucrarea a adus mare faimă și recunoaștere publică autorului.
Orice profesie își are pescărușii săi și oricine se poate identifica cu un pescăruș în „calea lui spre desăvârșire”. Drumul spre perfecțiune este același pentru toți – munca – și toată filosofia lui Richard Bach, fundamentată pe muncă, este aplicabilă pentru oricine.
Așa se face că toți pescărușii din povestea mea sunt bibliotecari. Percepuți de cei din jur ca profesioniști de formațiune enciclopedică, bibliotecarii trebuie să cunoască câte puțin din orice domeniu. Și atunci cum poți ajunge la desăvârșire, având o paletă atât de vastă unde poți și trebuie să te afirmi. Recent pe Facebook circula o imagine însoțită de textul „Niciodată nu discuta în contradictoriu cu un bibliotecar. Aceștea cunosc prea multe”. Iată și o altă imagine a bibliotecarului, decât cea din folclorul profesiei.
De-a lungul istoriei, bibliotecarii au avut o misiune foarte clară – a aduna, tezauriza, valorifica, proteja și disemina tot ce a creat mai valoros și mai de preț omenirea, a asigura protecția socială în cultură, accesul deschis la cunoștințe, a face viața oamenilor mai bună, a le arăta drumul spre cunoaștere și lumină, iar străjuind aceste valori bibliotecarii nu pot să nu-și” toarne lumină pe cap”.
„Calea spre desăvîrșire” este lungă, puțini bibliotecari-pescăruși ajung la înălțimea rîvnită, dar ca și pescărușul Djonathan și Proscrișii din Stolul său “ne putem ridica noi înșine din ignoranță, putem deveni noi înșine ființe ale perfecțiunii, inteligenții și talentului “ și putem ajuta semenii, pe toți cei din jurul nostru, să ajungă aceste culmi. Având toată cunoașterea lumii la îndemână de ce n-am face-o sau de ce n-am încerca? Nu toți pot ajunge la perfecțiune, și, precum pescărușii din fabulă, bibliotecarii sunt diferiți, unii vor să zboare cît mai sus și încearcă, alții nici nu vor și nici nu încearcă, iar alții așteaptă să vadă cu ce se aleg și unii și alții.
Există și diferite tipuri de biblioteci, în dependență de care bibliotecarii trebuie să aibă diferit diapazon de cunoaștere. Bibliotecarii unei biblioteci naționale, de exemplu, trebuie să ofere servicii atît pentru utilizatori, cît și pentru bibliotecari, trebuie să fie lideri în domeniu, să ajute sau să învețe bibliotecarii din alte biblioteci, să-i ajute să înțeleagă orizonturile care se deschid, să-i ajute să creadă în viitorul bibliotecii, al profesiei și în strălucirea zborului care-i așteaptă. Iar pentru aceasta, exercițiul zborului trebuie să fie istovitor de permanent. „Ai terminat o școală, acum e timpul să începi alta”. Pescărușii Proscriși? Este o altă poveste! Pînă a ajunge să fie înțeleși și acceptați aceștea împărtășesc soarta Albatrosului lui Charles Boudelaire, care “sus în azur este rege”, iar “Jos pe pămînt și printre batjocuri și ocări/Aripele-i imense-l împedică să meargă”.11150316_790415747732254_4138989035941579733_n
Asemeni pescărușului, profesioniștii unei biblioteci naționale trebuie să împărtășească altora experiența acumulată, să le arăte culmi noi, care pot fi atinse și tot ca pescărușul Jonathan, bibliotecarii sunt sortiți să fie dascăli, ghizi, consultanți, etc. Oamenii vin la bibliotecă pentru a fi ajutați. Ajutorul este menirea bibliotecarului. Unii bibliotecari au chiar deviza-marcă „suntem aici pentru a ajuta”.
Într-un interviu pentru revista Magazin Bibliologic, directorul Bibliotecii Naționale a Marii Britanii, dna Linne Brindley vorbea despre biblioteca națională ca despre creierul rețelei de biblioteci (la francezi, inima rețelei). „Iar creierul, precum se știe, coordonează mișcările elementelor constituative ale sistemului prin pârghii și instrumente inteligente și interactive. Noi prestăm pentru bibliotecile din sistemul național în primul rînd servicii biblioteconomice intelectuale”.
Nu cred că ar fi exagerat dacă am atribui unei biblioteci naționale vorbele lui Nicolae Iorga despre steagul de cultură fără de care un popor este o gloată nu o oaste. Această idee ar trebui dezvoltată și pusă să lucreze pentru binele unor atare instituții.
Tot în interviul menționat, dna Brindley menționa că “La unele compartimente, în special ceea ce privește profesionalizarea sistemului de management, gândirea de rețea, intelectualizarea serviciilor, creația bibliotehnologică, formarea bibliotecarilor de tip nou, cred că suntem printre liderii mondiali”, iar „Această stare de spirit ne dă aer înalt pentru zborul minții și al imaginației”. Cît trebuie să exerseze tehnica și înălțimea zborului bibliotecarii-pescăruși de la Biblioteca Națională a Marii Britanii, pentru a se învăța să zboare cu adevărat, pentru a-și merita locul de „instituție de elită la nivel mondial” și să se mențină la înălțimea atinsă? Cu siguranță, pentru a ajunge acolo a trebuit „să învețe mai mult decît elementele de bază ale zborului”. Și probabil doar la această înălțime ajungi să înțelegi că greutatea insuccesului nu poate fi mai mare decît bucuria desăvârșirii.
Pentru o bibliotecă națională Stolul, în plan biblioteconomic, este Sistemul Național de Biblioteci, iar componentele acestuia sunt bibliotecarii și bibliotecile destinatare ale serviciilor, produselor, resurselor și activităților oferite pentru această categorie de utilizatori finali. Pentru o bibliotecă, să zicem una publică, Stolul este alcătuit din utilizatorii săi. Viitorul bibliotecii și al profesiei depinde de cum vom putea convinge urilizatorii și membrii comunității, că biblioteca și bibliotecarul îi poate ajuta să zboare la cele mai mari înălțimi. Utilizatorii sunt și vor fi mereu rațiunea de existență a bibliotecii. Pentru ei bibliotecarul trebuie să învețe să zboare, să învețe și să-i învețe cum să-și folosească mai eficient aripile, cum să-și facă viața mai ușoară, să devină mai puternici, să trăiască în demnitate. După ce a învățat zborul de performanță, Pescărușul lui Bach a ajuns să dobîndească singur tot ce este mai bun, lăsînd în seama refractarilor să găsească răspuns la întrebarea „Când ai aripi și-atâta cer, /ce mai cerșești pe trotuare /fârâmituri de trai mizer/umilelor nezburătoare?”(Iulian Filip)
Într-o structură atât de complexă, cum este o biblioteca, fiecare bibliotecar are responsabilități foarte clare, fixate în fișa postului și probabil în aceste limite trebuie să se încadreze desăvârșirea.
“În paradis, gîndește pescărușul lui Riceard Bach, nu ar trebui să existe limite“. Și dacă punem alături de acest gînd pe cel al cunoscutului gînditor, filozof, bibliotecar, Jorge Luis Borges care-și imagina paradisul ca o bibliotecă? Înseamnă că nici biblioteca nu cunoaște limitele! Biblioteca este un organism în permanentă dezvoltare (una din cele cinci legi ale bibliotecomomiei, de S.R.Ranganathan). Respectiv, și bibliotecarul trebuie să-și dezvolte competențele permanent.
Aidoma părții pozitive din proverbul “omul cît trăiește învață…” scopul vieții pescărușului a fost să atingă desăvîrșirea și s-o dezvăluie celorlalți. Câți dintre noi bibliotecarii-pescăruși vor agunge la perfecțiune? Nici printre pescărușii din fabulă n-au fost prea mulți. “Cei mai mulți dintre noi (pescărușii) au atins acest prag foarte greu”. Dar măcar putem visa! Și exersa! Atît cît suntem în stare, pentru a nu rămîne străini de bucuria zborului! Iar rezultatele trebuie împărtășite celorlalți. Mai ales acolo unde ne obligă fișa postului s-o facem . Altfel bucuria nu poate fi întreagă. Orice înălțime își pierde din farmec (și efect) dacă ajunge la ea un singuratic.
Este de înțeles, că la desăvârșire se ajunge greu, dar fiecare poate să-și facă meseria corect, poate realiza lucruri bune și de durată, chiar dacă se limitează doar strict la responsabilități. Aici nici nu este nevoie de mare antrenament. Fiecare bibliotecar, la locul său de muncă și în limitele de competență, poate zbura, căt îl țin aripile, începînd chiar de mîine.
“Să nu crezi ce-ți spun ochii. Ei oglindesc numai piedicile. Privește cu gîndul, descoperă ceia ce știi déjà și vei vedea cum trebiue să zbori”. Ceva apropiat de “ochii sperie, mîinile bucură”. Dar… “Întotdeauna reușești cînd știi ce faci”. Iar bibliotecarii știu ce au de făcut. Ar mai există ceva… Să vrei să zbori, să tinzi spre depășirea limitelor atinse exact ca în mesajul poetului “Să poți visa că poți zbura./Să poți să zbori precum visezi./Ce mai noroc pe viața ta: /să vezi că zbori, să crezi ce vezi!” (Iulian Filip). Să încercăm înălțimea zborului. Pentru a găsi mai apoi părtași, pentru a-i convinge că se poate zbura împreună, pentru a convinge Stolul de frumusețea zborului la inălțime.
Deci, alinierea la aripi? Poate că nu s-au convins prea mulți să se desprindă de Stol, dar măcar citiți Pescărușul…. Este fantastic! V.O.

Anunțuri

Entry filed under: bibliotecari.

2015! UN AN CÎT MAI BUN! (FOTO) 20 de biblioteci cu care se mândresc țările din întreaga lume

1 comentariu Add your own

  • 1. Tatiana  |  Ianuarie 2, 2015 la 8:03 pm

    Mai este si bibliotecarul-delfin in calea sa spre desavarsire, bibliotecarul visator, care isi urmeaza visele. ( Sergio Bambaren Delfinul ) :). Doar ca Delfinul facea serfing si era in cautarea valului perfect…Am citit si Bach, si Bambaren. Imi plac mai mult delfinii…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Ianuarie 2015
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat asta: