Un prim pas spre consolidarea cercetării în biblioteconomie

Noiembrie 21, 2014 at 9:59 am Lasă un comentariu

Victoria Vasilica
În contextul perioadei de tranziţie a Republicii Moldova care durează de altfel, ideea prioritară prezentă în toate domeniile este imperativitatea cercetării şi dezvoltării în toate sferele actuale. Şi dacă procesul de cercetare – inovare în domeniul economiei măreşte PIB – ul, în domeniul TIC facilitează procesul inovaţional în toate celelalte domenii importante dezvoltării, domeniul biblioteconomie şi ştiinţa informării ar părea vădit ascuns în coada listei acestor priorităţi.
Problemele persistente în domeniul sunt de fapt de nivel naţional: resursele bugetare austere, necesitatea reformării domeniului, lipsa unui mediu favorabil pentru activitatea în domeniul cercetare-dezvoltare, criza profundă a infrastructurii, exodul masiv al potențialului uman din domeniul cercetare, etc. Ca rezultat, puținele proiecte de cercetare sunt formulate reieșind din capacitățile existente și nu din necesitățile domeniului. Seminarul Naţional al cercetătorilor din sistemul naţional de biblioteci, găzduit de către Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, la data de 10 noiembrie 2014, chiar de Ziua Internaţională a Ştiinţei ar vrea sa integreze resurse umane, idei şi poate bugete pentru a încerca soluţionarea dificultăţilor sus menţionate. Procesul de cercetare – dezvoltare în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării din Republica Moldova are nevoie de un start complex. În cadrul seminarului s-a pus problema lipsei potenţialului uman calificat şi ca pas spre calificarea acestora s-a făcut referire la necesitatea unui act legal în ţară, aşa cum este Cartea Europeană a Cercetătorilor şi Codul de Conduită pentru recrutarea cercetătorilor. Este nevoie de instrumente care ar pune baza pentru desfăşurarea unei politici active de cercetare în cadrul sistemului naţional de biblioteci. Momentul care determină în mare măsură rezultatele finale ale unei cercetări este de fapt modul în care se demarează demersul ştiinţific. În condiţiile R. Moldova, foarte des se întâmplă a fi proectate cercetări şi nu duse la final pe motiv că nu ajung resurse financiare, sau pur şi simplu anumite etape nu se respectă. Soluţia ar fi să alegem metodologia de cercetare cu posibilităţile concrete deţinute de cei care o iniţiază. Chiar dacă parcurgerea etapelor este comună pentru procesul de cercetare din oricare domeniu în schimb tehnicile de culegere a datelor trebuiesc adaptate la subiect şi la teoria de referinţă. Toate aceste cerinţe reprezintă respectarea principiului neutralităţii axiologice, a cerinţelor deontologice, a condiţiilor, a posibilităţilor concrete de demarare şi realizare a unei cercetări biblioteconomice.
A fost propus proiect-ul cercetării “Sistemul Naţional de biblioteci al Republicii Moldova: realizarea modelului strategic” care are drept scop să evalueze dinamica Sistemului Naţional de Biblioteci din Republica Moldova în anii de după aprobarea Modelului Strategic şi să constate în ce măsură și cum a fost realizat modelul strategic în plan național și în cadrul rețelelor de biblioteci.
Este un prim pas pentru a impulsiona parcursul comun în vederea creării unei infrastructuri despre şi în contextul procesului de cercetare în biblioteconomie.

Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

Declaraţia de la Lion privind Accesul la Informare şi Dezvoltare – o nouă șansă pentru biblioteci 9. Nevoia de cultura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Noiembrie 2014
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

%d blogeri au apreciat asta: