Declaraţia de la Lion privind Accesul la Informare şi Dezvoltare – o nouă șansă pentru biblioteci

noiembrie 20, 2014 at 11:39 am Un comentariu

logo-iflaStimați colegi, nu uitați că IFLA ne-a solicitat ajutorul în vederea diseminării Declaraţiei de la Lion privind Accesul la Informare şi Dezvoltare. Pînă în present, declarația a fost tradusă în 13 limbi și semnată de peste 420 (14 noiembrie) de organizaţii, reprezentând comunitatea bibliotecară din întreaga lume, fundații, precum World Wide Web Fundation, Electronic Frontier Fundation, Alliance for Affordable Internet, SPARC Europe, etc. Traducerea în limba română poate fi accesatăpe site-ul Bibliotecii Naţionale a României, preluată și pe site-ul BNRM http://www.bibnat.ro/dyn-img/noutati/Declaratie_Lyon_final.pdf .
Manifestul bibliotecii publice, care a însemnat enorm pentru promovarea, dar și protejarea bibliotecii, revăzut de IFLA/UNESCO şi publicat în anul 1994 împlineşte anul acesta 20 de ani. Această variantă este o versiune actualizată a Manifestului privind biblioteca publică, elaborat de UNESCO în anul 1949 şi revăzut de IFLA în anul 1972. Manifestul proclamă încrederea UNESCO în biblioteca publică şi convingerea că aceasta este forţa activă în procesele de educaţie, cultură şi informaţie, un agent esenţial al bunăstări materiale şi spirituale a fiecărui membru al societăţii. Către începutul acestui secol s-a simţit necesitatea unui nou document şi în anul 2001 IFLA/UNESCO a publicat ghidul privind dezvoltarea serviciilor oferite de bibliotecile publice actualizat, la rîndul său, în anul 2010.
Pe tot parcursul acestor ani, Manifestul bibliotecii publice, de rînd cu alte documente de importanţă internaţională şi naţională, a fost scutul bibliotecilor publice şi a fost folosit în diverse situaţii ca argument suprem pro biblioteca publică. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, domeniul biblioteconomic a suferit schimbări esenţiale şi necesitatea unor noi documente care să corespundă situaţiei actuale și să reflecte evoluția domeniului a devenit evidentă. De această dată, pentru a demonstra importanţa bibliotecii publice pentru societate, IFLA a apelat la oportunităţile care pot fi oferite de o organizație de mare prestigiu și autoritate precum este Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Organizaţia Naţiunilor Unite este în process de revizuire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, program care a identificat şi îşi desfăşoară activitatea în patru mari domenii: reducerea sărăciei; guvernarea democratică; prevenirea crizelor şi reconstrucţie; mediu şi dezvoltare durabilă. Negocierile privind conţinutul noului document au început în septembrie 2014 şi vor dura până în septembrie 2015. Noul document cadru va fi implementat cu începere de la 1 ianuarie 2016 şi va servi drept ghid privind îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor.
In acest context, IFLA şi un şir de parteneri strategici din domeniul biblioteconomic și diverse domenii care intermediază informația sau domenii ce țin nemijlocit de dezvoltare au elaborat Declaraţia privind accesul la informare şi dezvoltare, care a fost lansată la Conferinţa IFLA de la Lion, august 2014. Declaraţia cheamă Statele Membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite să incorporeze accesul la informaţie în noul cadru de dezvoltare post 2015. Documentul urmează să fie prezentat Adunării Generale a Naţiunilor Unite, de către secretarul general al Organizaţiei, Ban Ki-Moon.
Declaraţia de la Lion privind Accesul la Informare şi Dezvoltare solicită Statelor Membre ale Naţiunilor Unite să facă un angajament internaţional şi prin agenda de dezvoltare post 2015, să se asigure că fiecare persoană are acces la informaţie, este capabilă să înţeleagă, utilizeze şi distribuie informaţia necesară pentru promovarea societăţii democratice și a dezvoltării sustenabile.
IFLA solicită statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite să recunoască faptul că accesul la informaţie şi abilităţile de utilizare eficientă a acesteia sunt obligatorii pentru dezvoltarea sustenabilă şi să garanteze recunoaşterea lor în agenda de dezvoltare post 2015.
Pentru a reuşi în acest demers IFLA a elaborat un ghid privind facilitarea activităţii de advocacy care va ajuta comunitatea bibliotecară să abordeze decidenţii de orice nivel pentru a-i convinge de importanţa accesului la informaţie pentru dezvoltare. IFLA își propune să ajute membrii şi partenerii săi să folosească această oportunitate pentru a se plasa în interiorul discuţiilor privind dezvoltarea în aşa fel ca decidenţii să recunoască valoarea bibliotecii şi contribuţia ei în dezvoltare. Ca urmare, bibliotecile vor beneficia, prin faptul că vor fi incluse în programele de dezvoltare de orice nivel.
Declaraţia de la Lion este scutul care va apăra biblioteca în următorii ani, de rând cu Manifestul UNESCO privind biblioteca publică şi alte documente care promovează importanţa şi valoarea bibliotecii publice.
Indiferent cum va arăta viitorul cadru de dezvoltare post 2015, biblioteciloe vor avea de câştigat dacă vor identifica căile pe care pot ajuta comunităţile să atingă obiectivele trasate. Unicul lucru care trebuie să fie foarte clar și recunoscut de toți factorii implicați este faptul că nu există dezvoltare fără acces la informaţie. Bibliotecile oferă acces la informaţie pentru toţi, indiferent de situaţie şi pot lucra cu practicienii din domenii de dezvoltare concrete, cu decidenţii, cu utilizatorii pentru a susţine dezvoltarea în orice formă.
Dacă programul de dezvoltare post 2015 va recunoaşte rolul accesului la informaţie ca element fundamental care susţine dezvoltarea, atunci pentru biblioteci se deschide un spaţiu concret de advocacy în sectorul dezvoltare. Respectiv va fi mai uşor de comunicat valoarea bibliotecii în rândurile utilizatorilor, decidenţilor, donatorilor, etc și de susţinut dezvoltarea prin proiecte, politici şi evaluarea impactului.
Pentru realizarea scopului propus, IFLA solicită implicarea tuturor bibliotecilor http://www.ifla.org/node/9045.
Cum se pot implica bibliotecile pentru a contribui la reuşita acestui demers?
• În primul rând, bibliotecile trebuie să contribuie la diseminarea Declaraţia de la Lion şi informaţiilor adiacente, utilizând toate mijloacele disponibile, inclusiv posibilităţile oferite de reţea.
• În al doilea rând, trebuie să organizeze discuţii publice cu participarea decidenţilor pentru a-şi face vocea auzită la nivel de comunitate.
• Şi în al treilea rând, trebuie să promoveze principiile Declaraţiei şi să se asigure că mesajul a fost auzit, cât mai larg posibil.

Reclame

Entry filed under: IFLA, Uncategorized.

Klaus Iohannis: “În mine veţi avea un preşedinte care încearcă să reconecteze omul la carte şi cartea la om” Un prim pas spre consolidarea cercetării în biblioteconomie

Un comentariu Add your own

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 97 de urmăritori

View
noiembrie 2014
L M M J V S D
« oct.   dec. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

%d blogeri au apreciat asta: