Cartea şi lectura – temelia dezvoltării

Septembrie 15, 2014 at 9:40 am Lasă un comentariu

În perioada 31 august – 5 septembrie a avut loc ediţia a IV-a 2014 a Festivalului Național al Cărții și Lecturii (FNCL) sub patronajul Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO şi a Primei Doamne a Ţării – Margareta Timofti. Ediția 2014 a Festivalului Național al Cărții și Lecturii a fost consacrată integrării europene a Republicii Moldova şi poetului, prozatorului, publicistului şi dramaturgului Dumitru Matcovschi, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unul din simbolurile mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.
FNCL a avut , încă de la prima ediţie 2011 drept scop iniţierea unor acţiuni de amploare care ar genera o atitudine nouă faţă de bibliotecă, carte şi lectură, iar prin implicarea bibliotecilor publice din întreaga ţară, ar da o nouă dimensiune şi valoare acestor activităţi.
Este adevărat că promovarea cărţii şi a lecturii este baza activităţii de zi cu zi a bibliotecii însă o dată în an această activitate are nevoie de veşmânt de sărbătoare.
Încă de la prima ediţie au existat voci care au afirmat că perioada de desfăşurare a FNCL nu este cea mai potrivită. Exerienţa din acest an însă convinge o dată în plus că decizia a fost una corectă. Cartea este prin esenţa ei o sărbătoare şi poate da culoare oricărei alte sărbători. Organizat în preajma a două mari sărbători naţionale Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Noastre, incluzând ziua de 1 septembrie – prima zi de şcoală şi Ziua Cunoştinţelor, FNCL este o platformă ideală pentru a demonstra marea importanţă a limbii, a cărţii, a lecturii, a comunicării, în difuzarea culturală, în diseminarea cunoaşterii, în dezvoltarea şi consolidarea noastră ca popor.
Practic nu există manifestare la care cartea să nu poată fi pusă in valoare şi la care să nu se poată vorbi despre importanta cărţii, indiferent de format, dar mai ales despre importanţa lecturii, care este aceiaşi in orice format.
FNCL se înscrie printre activităţile culturale de proporţii menite să celebreze cartea, lectura şi biblioteca – toate cu implicaţii deosebite pentru fiecare cetăţean, dar şi să scoată în evidenţă problemele majore cu care acestea se confruntă. În această ecuaţie un rol foarte important revine bibliotecarului care cunoaşte rolul accesului la informaţie în dezvoltarea persoanelor şi a comunităţilor şi are rolul de intermediar între carte, informaţia de calitate în general şi cititor.
Pe pagina Articole. Traduceri https://clubbib2.wordpress.com/articole-traduceri poate fi accesat articolul în întregime.

Anunțuri

Entry filed under: carti, Festivalul Național al Cărții și Lecturii, lectura.

FNCL. Biblioteca Publică Crihana Veche Lectura în viaţa mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Septembrie 2014
L M M M V S D
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d blogeri au apreciat asta: