BIBLIOTECI puternice – COMUNITĂȚI puternice

iunie 24, 2014 at 11:19 am 2 comentarii

transparent

Novateca anunță raioanele care vor beneficia de investiții tehnologice și formare profesională

Astăzi Ministerul Culturii și IREX Moldova au făcut publică lista raioanelor selectate să se alăture rețelei de biblioteci Novateca în cadrul primei runde a etapei naționale a programului Novateca. În această rundă, aproximativ 350 de biblioteci publice vor fi dotate cu mai mult de 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la internet, iar aproximativ 800 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în domeniul IT și dezvoltarea noilor servicii de bibliotecă.

Raioanele selectate pentru prima rundă sunt: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Strășeni, Taraclia, Telenești, Ungheni, mun. Bălți și mun. Chișinău. Fiecare raion a înaintat pînă la treizeci de biblioteci sătești să fie incluse în rețelele lor raionale. Lista finală a acestora va fi stabilită în următoarele săptămâni, după ce programul Novateca și bibliotecile raionale vor evalua gradul lor de pregătire.

Treizeci și unu de biblioteci raionale și 645 de biblioteci sătești au candidat pentru prima rundă de selecție, fiecare demonstrând atât dorinţa bibliotecarilor de a participa la program, cât şi angajamentul administraţiilor publice locale de a sprijini acest efort de reanimare a bibliotecii și a întregii comunităţi. Raioanele finaliste au fost selectate de către o comisie independentă de evaluare formată din parteneri ai programului Novateca și factori de decizie din domeniul bibliotecilor, precum și în baza vizitelor efectuate la bibliotecile selectate.

Începând cu mijlocul lunii iulie, Novateca va începe organizarea cursurilor de dezvoltare profesională a bibliotecarilor incluși în program și livrarea calculatoarelor la biblioteci. Până la finele anului 2014, bibliotecile publice din Moldova selectate pentru prima rundă vor fi dotate cu calculatoare, software și echipament periferic pentru ca acestea să răspundă necesităților utilizatorilor lor atât prin organizarea, în incinta bibliotecilor, a unor spaţii speciale dotate cu tehnologie la zi cît și prin servicii inovative de informare în bibliotecă.

La începutul anului curent, programul Novateca, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu USAID, și implementat de IREX Moldova, a fost extins de la etapa de program pilot la ce de program național. În următorii cinci ani, Novateca va dota cu calculatoare aproximativ 1000 de biblioteci publice și va instrui peste 1500 de bibliotecari, astfel facilitând transformarea bibliotecilor publice în centre comunitare vibrante care vor îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor Republicii Moldova. Novateca va continua să extindă rețeaua de biblioteci, din moment ce acestea vor fi pregătite să primească echipamentul IT. Următoarea rundă de selecție a bibliotecilor pentru rețeaua Novateca va fi lansată în septembrie 2014.

Pentru mai multe informații despre programul Novateca sau procesul de selecție vă rugăm să contactați Specialistul Comunicare al programului, Tatiana Rusu, la mobil +373 68 76 26 20 sau email: trusu@irex.org, sau să vizitați site-ul http://www.novateca.md și http://www.facebook.com/novateca.

http://www.novateca.md/ro/news-and-media/news/item/387-biblioteci-puternice-comunitati-puternice

Reclame

Entry filed under: biblioteci publice, Fundatia Gates, Global Libraries Moldova, NOVATECA.

19 способов искать информацию в GOOGLE, о которых не знает 96% пользователей Studiu: Moldovenii citesc mai puțin decât cetățenii din UE

2 comentarii Add your own

  • 1. Literatura și arta  |  iunie 29, 2014 la 10:13 pm

    […] BIBLIOTECI puternice – COMUNITĂȚI puternice […]

    Răspunde
  • 2. vera osoianu  |  iunie 30, 2014 la 6:46 am

    Într-un an vor fi dotate cu calculatoare aproape tot atâtea biblioteci câte au fost de la începutul computerizării şi până anul trecut

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
iunie 2014
L M M J V S D
« mai   aug. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat asta: