„Universul bibliotecilor – labirint şi călăuză”

Mai 26, 2014 at 1:54 pm Lasă un comentariu

afish27mai_ValeriuMatei

Biblioteca modernă trece prin cea mai puternică criză cunoscută în toată istoria ei de peste trei milenii.

Dezvoltarea tehnologiilor de comunicare şi informare, extinderea internetului, adoptarea ambelor ca instrumente esenţiale de lucru ale bibliotecarilor, concurenţa acerbă în spaţiul informaţional şi pe segmental ce asigură activităţile de destindere impun bibliotecii căutarea unor modalităţi noi de dezvoltare, afirmare şi chiar supravieţuire.

Prognozele privind viitorul bibliotecii sunt foarte diverse, de la scenarii apocaliptice ce descriu dispariţia bibliotecii ca instituţie publică la scenarii de instituţii prospere care se transformă treptat în adevărate centre comunitare, indispensabile oricărei comunităţi.

În ultimii ani, viitorul bibliotecii a devenit o preocupare permanentă pentru comunitatea bibliotecară internaţională. Asociaţii profesionale, biblioteci, persoane particulare, etc mobilizează toate resursele pentru a demonstra societăţii importanţa şi valoarea bibliotecii.

Printr-o coincidenţă la 27 mai, bibliotecarii din Federaţia Rusă organizează campania online „Să protejăm bibliotecile”, care are menirea să promoveze bibliotecile, să apere drepturile şi interesele cititorilor(utilizatorilor), să   sensibilizeze societatea pentru a obţine susţinere şi înţelegere privind problemele cu care se confruntă bibliotecile.

 

În zilele de 2-3 mai 2014 a avut loc summitul naţional dedicat viitorului bibliotecilor, organizat de Asociaţia Bibliotecilor Americane, în incinta Bibliotecii Congresului. Stephen J.Dubner, cunoscut scriitor şi journalist american, unul din cei cinci keynote speakers a avut o pledoarie excelentă pro bibliotecă. În discursul său acesta a menţionat că pentru el biblioteca este locul unde a învăţat să citească, să scrie, să facă cercetări, etc. Dubner este convins că fără biblioteca din micuţa localitate în care a crescut n-ar fi ajuns, cu siguranţă, scriitor. Biblioteca a fost prezentă masiv în viaţa sa. În localitatea de baştină, precum şi în alte localităţi din vecinătate nu era magazin, nu era restaurant, nu erau alte instituţii de menire social, dar toate aveau câte o bibliotecă. Dovadă a importanţei acestei instituţii pentru comunitate! Şi încă o confirmare a spuselor lui J.Billington, directorul Bibliotecii Congresului că “ bibliotecile sunt pentru noi o religie”.

Noi n-am reuşit, sau n-am reuşit încă, să facem din biblioteci o religie. Mai mult decât atât, anii de ateism impus au înstrăinau concetăţenii noştri şi de esenţa religiei. La acest capitol al spiritualităţii noastre avem încă de muncit.

Cunoscutul scriitor şi biblioteconomist român Ion Stoica scria căapocalipsa intelectuală nu poate fi închipuită decât ca o lume fără biblioteci”. Şi, desigur, fără cărţi. Nimic nu poate fi mai trist decât nişte rafturi goale, care cândva nu rezistau greutăţii cunoştinţelor şi valorilor reflectate în cărţi şi alte resurse, adunate pe parcursul istoriei civilizaţiei umane.

Astăzi, mai mult decât oricând, biblioteca, are nevoie de o mobilizare totală în interiorul profesiei, pentru că nici printre bibliotecari nu există un consens privind viitorul bibliotecii.

Dar… biblioteca are nevoie şi de ajutor din exterior, are nevoie de prieteni, de avocaţi care să-i pledeze cauza în faţa decidenţilor de care depinde prezentul şi viitorul bibliotecii.

În acest context, am adresat academicianului Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român, rugămintea de a pregăti şi a susţine Conferinţa „Universul bibliotecilor – labirint şi călăuză”.

Pentru auditoriul nostru, academicianul Valeriu Matei nu are nevoie de o prezentare specială. Valeriu Matei este un nume greu în viaţa academică, culturală, politică, etc de la noi.

Avem convingerea că greutatea acestui nume va ajuta concetăţenii noştri, şi în special decidenţii politici şi financiari, să se pătrundă de rolul şi importanţa bibliotecii, să deschidă ochii la valorile depozitate în biblioteci, la semnificaţia acestei instituţii ca pod de legătură între generaţii, între trecut, prezent şi viitor.

Vă aşteptăm mâine, 27 mai, la Biblioteca Naţională. Vera Osoianu

 

Anunțuri

Entry filed under: advocacy, conferinta. Tags: .

Lista semifinaliștilor pentru runda întâi de selecție a bibliotecilor publice în rețeaua Novateca Neil Gaiman la Tribuna avocatului bibliotecii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Mai 2014
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat asta: