Fundaţia Gates a decis să închidă treptat Programul Biblioteci Globale

Mai 8, 2014 at 6:26 am Lasă un comentariu

indexÎntru-un articol publicat ieri, 7 mai, pe site-ul indicat mai jos şi semnalat pe contul de pe Facebook, Debora Jacobs, directorul Iniţiativei Biblioteci Globale, cunoscută nouă prin minunatul mesaj pro bibliotecă de la lansarea Programului National Novateca: The Global Libraries Program in Moldova, anunţă în premieră o noutate care va întrista mulţi bibliotecari din ţările care mai sperau că fie acceptate sub umbrela Iniţiativei Biblioteci Globale. Fundaţia Gates a decis să încheie treptat, în următorii trei-cinci ani activitatea programului Biblioteci Globale. Tranziţia urmează se va face încet, probabil până la sfârşitul programelor în derulare, în ţările acceptate déjà, printre care se înscrie şi ţara noastră cu NOVATECA.

Iniţiativa Biblioteci Globale îşi are începutul cu aproape 20 de ani în urmă. Prima ţară acceptată în program a fost SUA. Când fundaţia abia îşi începea activitatea doar o pătrime din bibliotecile publice din SUA erau conectate Internet şi încă mai puţine ofereau acces internet. Astăzi datorită investiţiilor din cadrul proiectului aproape toate bibliotecile din SUA (99,3%) nu numai că sunt conectate internet, dar au fost transformate în instituţii comunitare foarte importante pentru lumea digitală de azi.

Până în present, Iniţiativa Biblioteci Globale a ajuns în aproape 20 de ţări. Au fost investiţi 1 miliard de dolari.

În următorii câţiva ani, până la închiderea definitivă a programului, sunt încă multe lucruri de făcut. Debora Jacobs este convinsă că la plecare va lăsa domeniul bibliotecar mai puternic.

Noi putem respira uşuraţi. Am fost luaţi sub umbrela Iniţiativei Biblioteci Globale aproape pe ultima sută de metri. De aici şi marea responsabilitate. În spectacolele sau concertele mari cele mai importante numere sau artişti sunt lăsaţi pentru final. La noi se mai spune că cei de la urmă ori pierd ori câştigă. Noi avem doar de câştigat. Cât de mare va fi câştigul depinde de noi. Avem, deci responsabilitatea de a face din acest program o reuşită, pentru ca atunci când va cădea cortina, să rămână mulţumiţi atât cei care pleacă, cât şi cei ce rămân. Să răsuflecăm mânecele şi să ne apucăm serior de muncă. Situaţia este foarte clară. Dacă nu azi, atunci niciodată. V.O.

Mai multe informaţii pe site-ul http://www.impatientoptimists.org/Posts/2014/05/Global-Libraries-Impact-Around-the-World.

Reclame

Entry filed under: Biblioteci Globale, Fundatia Gates, NOVATECA.

Biblioteca Europeană.Încă un pas pe calea deschiderii maxime Biblioteca şi comunitatea (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Mai 2014
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat asta: