Ministrul Culturii, Monica Babuc: „Ministerul Culturii va oferi și în continuare tot sprijinul pentru dezvoltarea bibliotecilor din țară”

Martie 28, 2014 at 1:49 pm Lasă un comentariu

_dsc0055

http://mc.gov.md/ro/content/ministrul-culturii-monica-babuc-ministerul-culturii-va-oferi-si-continuare-tot-sprijinul?fb_action_ids=847718105254380&fb_action_types=og.likes

Astăzi, 27 martie, a fost lansat Programul național Novateca, promovat de Consiliul pentru Cercetări și Schimburi Internaționale (IREX Moldova), cu sprijinul Fundației Bill și Melinda Gates, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova. La eveniment au participat viceprim-ministrul Tatiana Potâng, ambasadorul SUA, William Moser, ministrul Culturii, Monica Babuc, directorul Inițiativei Biblioteci Globale a Fundației Bill și Melinda Gates, Deborah Jacobs, vicepreședintele IREX, Rob Cronin, directorul de țară IREX Moldova, Evan Tracz, precum și bibliotecari din țară, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

Evenimentul a marcat începutul etapei naționale a Programului Novateca, cu o durată de cinci ani, și a dat start primei etape de selecție a bibliotecilor publice pentru includerea în rețeaua Novateca, dotarea cu calculatoare și oferirea unor programe de instruire bibliotecarilor privind dezvoltarea unor noi servicii de bibliotecă.

În discursul său, ministrul Culturii, Monica Babuc, a ținut să sublinieze rolul de coeziune socială pe care îl au bibliotecile ca centre culturale multifuncționale în viața comunității. Odată cu implementarea proiectului-pilot al Programului Novateca acum trei ani, bibliotecile au reînviat, s-a schimbat atitudinea autorităților publice locale față de aceste instituții, și acest fapt se datorează Fundației Bill și Melinda Gates, motiv pentru care ministrul Culturii a mulțumit reprezentanților fundației pentru această înțelegere a rolului bibliotecilor în societate. Programul național Novateca va facilita percepția bibliotecilor în calitate de bunuri culturale, a mai menționat Monica Babuc.

Scopul Programului național Novateca este de a transforma bibliotecile publice în centre comunitare active, unde cetățenii vor beneficia de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii de bibliotecă, sub îndrumarea bibliotecarilor instruiți. Implementarea Programului valorează 12 milioane de dolari SUA.

În etapa-pilot a Programului Novateca (parte a Inițiativei Biblioteci Globale), 68 de biblioteci publice din 12 raioane ale țării au fost dotate cu circa 300 de calculatoare și echipament periferic, au fost create șase centre regionale de formare, unde au fost instruiți 243 de bibliotecari în domeniul utilizării calculatorului și al creării noilor servicii de bibliotecă. Recent, Fundația Bill și Melinda Gates a aprobat etapa națională a Programului Novateca și va acorda un grant de circa 12 milioane de dolari SUA pentru o perioadă de 5 ani.

Entry filed under: NOVATECA, Programului Biblioteci Globale Moldova. Tags: .

Anul Bibliologic 2013: Prezentări PowerPoint Planurile S.F. ale lui Mark Zuckerberg. Metodele prin care vrea sa conecteze toata omenirea la internet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Martie 2014
L M M M V S D
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d blogeri au apreciat asta: