Asigurarea metodologică şi de specialitate a activităţii bibliotecilor publice: imbold pentru schimbare

februarie 20, 2014 at 7:53 am Lasă un comentariu

Asistenţa  metodologică şi de specialitate are ca scop sporirea eficienţei şi a calităţii activităţii bibliotecare şi are la bază două verigi împortante, intermediare între politica statului în domeniu şi reţeaua de biblioteci publice – bibliotecile naţionale, centre metodologice de nivel naţional şi bibliotecile raionale/municipale, centre medotologice de nivel teritorial. În anii care au trecut de la decentralizarea reţelelor de biblioteci publice, bibliotecile – centre metodologice de nivel teritorial, respectiv municipal şi raional, impuse de împrejurări, au operat reduceri masive de personal.  Au fost reduşi, ca regulă, specialiştii din sectoarele unde se considera eronat că este mai puţin afectată activitatea generală a instituţiei. Pe termen scurt au fost salvate nişte finanţe şi sectoare mai  înguste, pe terment lung s-a întâmplat fenomenul care la noi, la moldoveni se cheamă a-ţi fura căciula, pentru că unele biblioteci au redus secţia biblioteconomie sau oficiul consultativ şi practic au fost trecute pe linie moartă cele 1213 biblioteci publice din mediul rural, care constituie 87% din totalul de biblioteci publice. Influenţa centrelor metodologice teritoriale aproape că nu se simte în bibliotecile comunale/săteşti şi din tot spectrul de probleme care constituie  responsabilutatea bibliotecilor raionale: asistanţă de specialitate, activitatea inovaţională, promovarea formelor şi metodelor noi de activitate, formarea profesională continuă,  au rămas numai  seminarele bibliotecarilor  pe care unele biblioteci le organizează din ce în ce mai rar, unele chiar o dată în trimestru.

După ce a fost decentralizată achiziţia de publicaţii, funcţia metodologică a rămas  unica responsabilitate  prin care biblioteca raională îşi justifică existenţa. Cât de puterincă este această axă care ar trebui să unească reţeaua de biblioteci publice?  Direcţia Cercetare şi dezvoltare în biblioteconomie a făcut o analiză a situaţiei curente, care s-a dovedit  destul de sumbră. Din cele 35 de biblioteci centre metodologice de nivel raional/municipal  plus UTA Găgăuzia, doar 22 dispun  în prezent de o persoană responsabilă de activitatea metodologică, cu excepţia Bibliotecii Publice Raionale Ungheni unde s-a păstrat Secţia biblioteconomie cu trei unităţi, corespunzător Criteriilor de normare a resurselor umane în bibliotecile publice. O parte din aceste persoane ocupă funcţia de bibliotecar metodist prin cumul, unii chiar având ca post principal pe cel de director al bibliotecii. Din totalul de persoane angajate în activitatea metodologică, 15 au studii superioare de specialitate şi 7 – studii medii de specialitate. Situaţia este şi mai complicată în raioanele: Basarabeasca, Cimișlia, Criuleni, Florești, Ialoveni, Ocnița, Râșcani, Ștefan-Vodă, Șoldănești, Taraclia unde biblioteca orăşenească nu are şi statut de bibliotecă raională, respectiv responsabilităţi metodologice pentru reţeaua de biblioteci publice din raion. Potrivit proiectului legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286-XIII  din 16 noiembrie 1994 cu privire la biblioteci „Statut de centru biblioteconomic deţine biblioteca principală dintr-o reţea teritorială sau departamentală, abilitată cu funcţii biblioteconomice, şi o structură organizatorică corespunzătoare”.  Această stipulare se regăseşte şi în Regulamentul Sistemului de asistenţă metodologică şi de specialitate în Republica Moldova în vigoare acum. Această prevedere însă nu este respectată. Rămâne speranţa că aprobarea modificărilor la lege va schimba această situaţie.

Articolul în întregime poate fi vizualizat pe:http://www.slideshare.net/rmbiblioteci/metodisti-2-uv V.O.

 

Reclame

Entry filed under: activitate metodologică.

Preotul Victor Mihalachi a citit o predică despre importanţa cărţii şi lecturii Мечтаете о свободном владении персональным компьютером?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
februarie 2014
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

%d blogeri au apreciat asta: