Biblioteca – izvor de creativitate şi imaginaţie

Februarie 14, 2014 at 11:19 am 1 comentariu

1653429_672453692793614_987182814_n

La fiecare început de an, Direcţia Cercetare şi Dezvoltare în Biblioteconimie recepţionează situaţiile statistice privind  activitatea bibliotecilor publice în anul precedent şi are o şansă unică de a cunoaşte mai bine rezultatele, realizările, dar şi problemele cu care se confruntă bibliotecarii ţării.  Aceasta este unica întâlnire, pe parcursul anului, când se dicută mai pe aşezate despre tot ce a fost bine, dar mai ales ce  poate fi realizat în viitor. La 10 februarie a fost rândul BPR Soroca să demonstreze că anul recent plecat a fost un nou salt şi o pagină mai deosebită în istoria bibliotecii. Printre numeroasele dovezi ale  unei activităţi cu toate pânzele sus: proiecte, evenimente, întâlniri cu divers generic: “Soroca /sorocenii”, program de valorificare a memoriei comunitare; “Ludoteca – ţara fanteziilor”, proiect  realizat cu susţinerea  programului NOVATECA; “Învaţă-te să fii om”, program educativ; “Floare albastră”, clubul amatorilor de flori; ediţia a III-a,2013 a buletinului consacrat Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii; indicele bibliografic al produselor informaţionale elaborate de bibliotecarii soroceni şi multe, multe altele,  a atras atenţia  trei culegeri de articole din creaţia copiilor. “Cetatea de pe malul Moldovei”:creaţii proprii ale copiilor soroceni; “Poveşti despre biblioteci” şi “Unde  era dus tatăl iezilor din povestea Capra cu trei iezi de Ion Creangă”.

Povestioarele înserate în cele trei culegeri sunt lucrări – câştigătoare în cadrul unor concursuri, organizate de bibliotecă şi Direcţia Cultură Soroca. Sunt publicaţii modeste elaborate şi multiplicate cu puterile unei biblioteci aflate la început de drum în asimilarea tehnologiilor, dar sunt opere nepreţuite pentru copiii care-şi văd prima lucrare luată în serios. Modelele copiilor sunt luate din viaţă, şi faptul că  tatăl iezilor, după părerea tinerilor scriitori, este plecat în Italia, ţine  nu de fantezie, dar de cea mai crudă realitate. Însă fantezia zboară mult mai departe de acest joc şi cine ştie…poate într-o zi scriitorii începători  vor putea zbura, promovând alte modele şi alte realităţi. Cu ajutorul bibliotecii. De ce nu?

Biblioteca are un loc aparte în dezvoltarea curiozităţii intelectuale a copiilor şi adolescenţilor. Una dintre sarcinile principale a bibliotecii moderne rămâne neschimbată – promovarea rezultatelor creativităţii intelectuale, asigurarea accesibilităţii acesteia, atât în format tradiţional, cât şi în format virtual şi dezvoltarea multilaterală a utilizatorilor. Dar în biblioteca modernă un accent mult mai evidenţiat se pune şi pe dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii proprii. În literatura de specialitate tot mai frecvent este  promovată idea  că  bibliotecile sunt plasate ideal pentru a ajuta utilizatorii să-şi dezvolte imaginaţia şi creativitatea, dar şi să-şi editeze rezultatele  eforturilor de creaţie. Despre aceasta se vorbeşte, mai ales, în contextul Bibliotecii 2.0.

În articolul De ce viitorul nostru depinde de biblioteci, lectură şi fantezie (GAITMAN, Nail. Why our future depends on libraries, reading and daydreaming// http://www.theguardian.com/books/2013/oct/15/neil-gaiman-future-libraries-reading-daydreaming) scriitorul englez Neil Gaitman aduce dovezi grăitoare în acest sens.

Articolul în întregime poate fi vizualizat pe http://www.slideshare.net/rmbiblioteci/biblioteca-i-creativitatea-vera-osoianu

Anunțuri

Entry filed under: biblioteca 2.0, carte digitala, carti, lectura.

Bibliocărţi, o bibliotecă online născută la Cluj, cu abonaţi de oriunde Salle Royale de Lecture Portugaise

1 comentariu Add your own

  • 1. bvbiblioteca  |  Februarie 15, 2014 la 6:35 pm

    Să învăţăm să ne apreciem…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Februarie 2014
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

%d blogeri au apreciat asta: