Spaţiul virtual şi indulgenţa

Februarie 7, 2014 at 1:29 pm 2 comentarii

Am citit recent că refuzul de a fi acceptat de cineva ca prieten în lumea virtuală (pe Facebook,de exemplu) doare la fel de mult ca şi o situaţie similară din viaţa reală. Este foarte adevărat. Mai este şi efectul invers. Deşi încerc să accept în lista de prieteni, mai mult, persoane pe care le cunosc, colegi, persoane din domenii adiacente,  formatori de opinie, etc mă simt destul de rău când parcurg lista celora care aşteaptă acceptul. Până la urmă accept, chiar şi  cu riscul de a mă complica cu  nişte informaţii de care categoric nu am nevoie, sau  a da de un “prieten” pe care nu mi l-am dorit. Dar  acest risc este justificat de intenţia mea de a extinde comunicarea profesională în spaţiul virtual, în acest sens, acceptând toate persoanele care au tangenţe cu activitatea mea profesională; de eforturile de a promova cartea, lectura, biblioteca – acest “triunghi al cunoaşerii” care poate face bine oricui; de încercarea de a grăbi informaţia spre cei interesaţi, de a apropia cartea de cititor,  şi poate de a deschide uşile bibliotecii pentru cât mai multe persoane, ajutându-i să înţeleagă şi să-i  dea  dreptate lui Ray Bradbury  „Fără biblioteci, nu există civilizație.” În aceasta cred şi aceasta fac.

În cazul bibliotecarilor, situaţia din spaţiul virtual nu diferă de cea din spaţiul fizic, cu cât mai mulţi prieteni avem , cu atât este mai bine. Ultimul studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew, constată că o persoană are aproximativ 200 de prieteni pe Facebook. Inmulţim numărul de prieteni acceptaţi cu 200 şi vedem câte persoane se vor împiedica la un moment dat de un citat despre importanţa cărţii, a lecturii, a bibliotecii şi vor dori să deschidă prima carte apărută în cale sau chiar uşa primei biblioteci pe lângă care i se va întâmpla să treacă. Sau să participle la o activitate ştiinţifică sau culturală organizată de bibliotecă. Sau să vrea să citească o carte, semnalată şi recomandată de cineva. S-ar putea să nu se împiedice prea mulţi, dar este ghinionul şi pierderea lor. Noi am încercat.

Spaţiul virtual oferă bibliotecarilor posibilităţi enorme şi e de datoria noastră să le folosim pentru binele profesiei şi a celora pentru care muncim. Una dintre acestea este feedback-ul. Se zice că şi din feedback-ul negativ poţi învăţa ceva. Personal sunt adeptul  feedback-ului constructiv.

Există nişte nuanţe de care trebuie să ţinem cont, atunci când comunicăm virtual. Dacă primim un mesaj prin poşta electronică, trebuie neapărat să confirmăm recepţionarea mesajului. Altfel vorbeşte mutul cu surdul. Dacă  dăm de o informaţie utilă sau citim un material care ne-a plăcut, să nu ne fie greu să activăm butonul “like”. Dacă ne-a interesat un conţinut şi avem ceva de spus, să nu ne fie greu să plasăm un comentariu. Şi dacă este posibil să fie şi prietenos, chiar dacă nu suntem de acord cu punctual de vedere expus. Fecebook-ul oferă posibilitatea de a vedea cine a vizualizat informaţia sau conţinutul postat şi dacă prietenii nu reacţionează în nici un fel supărarea este pe loc. Mai grea decât în viaţa reală.

Facebook-ul (spaţiul nostru de întâlnire virtuală) este încă tânăr, zilele acestea a sărbătorit ziua de naştere – 10 ani. Relaţia mea cu FB este, de exemplu,  de cinci ani. Alţii au o relaţie şi mai recentă. Încă suntem la faza când ne învăţăm să comunicăm virtual. În timp, ne vom învăţa să comunicăm şi mai bine, şi mai eficient.

Greşeli de ortografie? Sigur, că sunt regretabile. E bune, ca atunci, când am scris ceva, să citim şi să recitim cele scrise, înainte de a le face vânt  în spaţiul de unde nu le putem retrage. Şi nici măcar nu este vorba  de peniţă, sau de bărdiţă, ca în bine cunoscutul proverb. Dar nu este corect nici să le judecăm prea dur. Goana de a reuşi cât mai mult ne cere să fim indulgenţi. Mai este şi problema gadgeturilor, cum ar fi iPad-ul, care inventează sau potriveşte cuvintele în locul tău de-ţi pui mâinile în cap, când vezi ce-a inventat. Acestea fiind şi foarte sensibile, mai având şi literele foarte mici, problemele (greşelile)sunt asigurate. Dar…

Ca şi în viaţa reală, şi în spaţiul virtual  trebuie să fim mai răbdători, mai prietenoşi, mai indulgenţi, mai buni. Nu ne costă nimic. Să nu uităm nici de gratitudine. Nici aceasta  nu ne costă nimic. V.O.

 

Reclame

Entry filed under: biblioteci, Facebook.

Как из сайта сделать электронную книгу и читать ее в офлайне Faster Internet Is Coming to Libraries and Schools

2 comentarii Add your own

 • 1. bvbiblioteca  |  Februarie 7, 2014 la 2:42 pm

  Nici blog-ul meu nu s-a învrednicit de prea multe feed-back-uri din partea colegilor. Comentează mai mult elevii-cititori; ei sunt mai deschişi pentru comunicare. Şi, chiar dacă nu le place ceva în conţinutul articolul, ei o spun direct, mie-mi place, pentru că gândesc. Bibliotecarii doresc doar comentarii pozitive ? Dar ele nu provoacă discuţii şi nici schimbări…

  Răspunde
 • 2. bibmsadoveanu  |  Februarie 8, 2014 la 6:25 am

  Și acest spațiu virtual ne crează o imagine. Urmărind persoanele pe care le cunosc și în viața reală, mă conving că cel mai des imaginea virtuală (cu exepții, bineînțeles) coincide cu cea adevărată.
  Este o lume în care învățăm să trăim, dar aș vrea ca ea să nu înlocuiască lumea reală, ci doar să-i aducă mai multe bucurii și împliniri.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Februarie 2014
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

%d blogeri au apreciat asta: