Programul „Novateca” va fi extins la nivel naţional

Ianuarie 29, 2014 at 8:06 am Lasă un comentariu

7665_bighttp://www.prime.md/rom/news/social/item5776 Bibliotecile sunt locul potrivit pentru a oferi acces public la tehnologiile informaționale în scop de instruire și de comunicare. De la această idee a pornit organizația IREX Moldova lansând, în 2012, proiectul-pilot „Novateca”. După ce au fost înregistrate mai multe succese în etapa de probă, proiectul urmează acum să fie extins la nivel național. Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, s-a întâlnit astăzi cu directorul IREX Moldova, Evan Tracz, pentru a discuta despre continuarea colaborării inițiate, astfel ca beneficiile Societății Informaționale să fie cât mai aproape de cetățeni.

„Programul ”Novateca” se încadrează perfect în Strategia Moldova Digitală 2020. Unul dintre pilonii acesteia se referă la dezvoltarea capacităților de utilizare a tehnologiei informației. Astfel, ca fiecare cetățean să aibă acces la beneficiile oferite de domeniul TIC”, a menționat ministrul TIC. Pavel Filip a accentuat că potrivit Strategiei fiecare localitate din țară va avea acces la cel puțin un punct de fibră optică, care să asigure conexiunea la Internet în bandă largă.

Directorul IREX Moldova, Evan Tracz, a informat că pe parcursul celor doi ani de aplicare a proiectului, 68 de biblioteci publice din 12 centre raionale din Republica Moldova au fost dotate cu calculatoare. În același timp, peste 400 de bibliotecari au fost instruiți pentru a facilita accesul utilizatorilor la computere, informații și servicii on-line. Unele biblioteci au creat deja pagini web și ajută și alte entități din localități să deschidă site-uri și să utilizeze spațiul virtual pentru cunoaștere și promovare.

„La etapa următoare, lansarea căreia o preconizăm pentru luna martie, ne propunem să dotăm cu calculatoare și programe câteva sute de biblioteci din țară. În această activitate este important să conlucrăm în continuare cu instituțiile de stat, sectorul privat și organizațiile neguvernamentale”, a precizat directorul IREX Moldova.

Ministrul Pavel Filip a accentuat că MTIC va susține în continuare programul ”Novateca”, care are ca scop transformarea bibliotecilor publice în centre informaționale pentru cetățeni.

Programul ”Novateca” a fost lansat în mai 2012, în urma semnării memorandumului de parteneriat între Ministerul Tehnologiei Informației şi Comunicațiilor, Ministerul Culturii și programul Global Libraries în Moldova pentru modernizarea bibliotecilor, dotarea acestora cu calculatoare şi asigurarea accesului gratuit la internet. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Bill și Melinda Gates. În Republica Moldova sunt 1350 de biblioteci.

În Republica Moldova sunt  1374 biblioteci publice.

Reclame

Entry filed under: biblioteci, biblioteci publice, Fundatia Gates, Global Libraries Moldova, NOVATECA.

Un bibliotecar instruit este un puternic motor de căutare cu inimă CILIP Health Libraries Group Conference 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Ianuarie 2014
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat asta: