Biblioteca uneşte comunitatea

Ianuarie 22, 2014 at 10:20 am Lasă un comentariu

Despre rolul bibliotecii în crearea unor relaţii puternice intercomunitare se vorbeşte  mult în ultimul timp.  Dar este un teren la valorificarea căruia  cercetătorii domeniului mai au mult de muncit. Zilele acestea am avut dovada clară cum poate uni o bibliotecă, într-un scop nobil, peste 14 000 de cetăţeni. Presa internaţională a relatat pe larg evenimentul consumat  la 18 ianuarie în Riga unde persoane pasionate de carte şi bibliotecă au ajutat la transferarea cărţilor din sediul vechi al Bibliotecii Naţionale  în sediul nou numit  şi “Castelul de lunini”. În pofida timpului urât la campanile au participat aproximativ 14 mii de persoane de pe  intreg teritoriul Letoniei, din ţările baltice, Germania, Suedia, Elveţia, SUA, Russia, etc. În cinci ore au fost mutate “din mână în mână” 2000 de cărţi. Fiecare carte reprezintă un dar al unei persoane pentru Biblioteca Naţională, conţinând autograful persoanei donatoare. După deschiderea bibliotecii, aceste cărţi vor putea fi împrumutate pentru lectură. A fost un act de solidaritate simbolic, cu participarea preşedintelui ţării şi a primarului capitalei, oameni de cultură, etc  pentru că lanţul uman a mutat in sediul nou doar o parte nesemnificativă  de cărţi. Celelalte aproximativ 4 milioane de publicaţii  vor fi transportate cu mijloace motorizate.

Tot sugestiv a fost şi faptul  că  lanţul a fost deschis de cea mai citită carte din întreaga lume –  Biblia. În cazul acesta este vorba de Biblia,  publicată în letonă în anul 1825,  la St.Petersburg. Această carte a fost donată Bibliotecii Naţionale a Letoniei de Count Lambsdorff. A încununat lanţul cartea „Balandnieki”  de Pēteris Upenieks.

Ideea de a aduna în jurul cărţii copii, tineri, persoane în etate, oameni de diferită pregătire intelectuală , din diferite substraturi sociale  este una foarte sugestivă şi este simbolul continuităţii  în sfera culturală, într-o ţară cetăţenii căreia se consideră mari iubitori ai cărţii. Letonii au demonstart lumii că preţuesc şi înţeleg valoarea cărţii.

Organizarea acestul lanţ a început cu luni în urmă, oamenii s-au înregistrat pentru a participa şi mai apoi au confirmat înregistrarea. A fost o acţiune culturală bine gândită şi organizatorii au câştigat enorm. Nimic nu poate promova cartea şi biblioteca mai mult decât o activitate de asemenea proporţii.

La 20 ianuarie, Andris Vilks, directorul Bibliotecii Naţionale a Letoniei, a plasat pe site-ul bibliotecii http://www.lnb.lv/en/nll-expresses-gratitude-participation-chain-book-lovers  un mesaj de înaltă gratitudine pentru toţi participanţii, inclusiv celor peste 800 de bibliotecari, reprezentanţi media din Letonia şi din ţări străine, companii şi oficialităţi care au răspuns invitaţiei şi au participat la campania „The Chain of Book Lovers – The Path of Light” din 18 ianuarie. Acest eveniment va constitui, la sigur, un punct de referinţă în istoria bibliotecilor letone.

Biblioteca Naţională a Letoniei va di deschisă oficial la 29 august, 2014, zi care coincide cu aniversarea de 95 de ani a Bibliotecii.

Pentru mai multe informaţii:

The NLL expresses gratitude for the participation in „The Chain of Book Lovers”

http://www.lnb.lv/en/nll-expresses-gratitude-participation-chain-book-lovers

foto) Cărți transmise din mână-n mână, spre noul sediu al Bibliotecii principale din Riga

http://unimedia.info/stiri/foto-carti-transmise-din-mana-n-mana–spre-noul-sediu-al-bibliotecii-principale-din-riga-71077.html#.Ut6qm_OPaU0.facebook

Lanț uman al celor ce iubesc cărțile

http://prolibro.eu/blog/2014/01/20/lant-uman-al-celor-ce-iubesc-cartile/. V.O.DSC_8319foto-carti-transmise-din-mana-n-mana--spre-noul-sediu-al-bibliotecii-principale-din-riga-1390306215

 

Anunțuri

Entry filed under: biblioteci nationale, carti. Tags: .

„O bibliotecă este infinitul sub un acoperiş” Cărțile au unit oamenii din capitala Letoniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 88 de urmăritori

View
Ianuarie 2014
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat asta: