Inovaţii în serviciile de bibliotecă

Ianuarie 13, 2014 at 8:39 am Lasă un comentariu

Din  articolul  Tour of Kansas City Makerspaces & Co-working Spaces http://www.davidleeking.com/2014/01/07/tour-of-kansas-city-makerspaces-co-working-spaces/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+davidleeking+%28David+Lee+King%29

semnat de David Lee Kink desprindem idea ca biblioteca publică Topeca,în care lucrează, intenţionează să organizeze în anul 2014 un laborator digital. Asemenea servicii au fost déjà semnalate de alte biblioteci din diverse ţări. De menţionat: „Bazarul Digital”, organizat lunar de biblioteca Lambeth, Regatul Unit al Marii Britanii (RU). Membrii comunităţii locale se adună pentru a solicita ajutor sau a disemina propriile cunoştinţe în vederea utilizării tehnologiilor. Persoanele  vin să înveţe cum să folosească telefoanele mobile, cum să plaseze fotografii online, să folosească materiale de referinţă online, să împrumute cărţi electronice, să vândă sau să cumpere online, să vorbească cu familia utilizând opţiunea video. Participanţii  aduc cu ei dispozitivele despre care vor să înveţe mai mult. Evenimentul este moderat  de traineri  voluntari, dar fiecare participant se implică cu tot ce cunoaşte, împărtăşind cunoştinţele cu alţii. Unii membri ai comunităţii vin la asemenea activităţi pentru a învăţa cât mai mult despre un dispozitiv IT înainte de a-şi cumpăra unul propriu.

La o etapă mai avansată, unele biblioteci crează „Laboratoare Digitale/Fab Lab” (o colecţie de instrumente şi echipamente). Aceste proiecte încurajează persoanele să preia controlul asupra tehnologiilor şi să creeze conţinuturi în loc de a se limita la consumul de   informaţii  şi idei. Când biblioteca publică se implică în această mişcare se poziţionează ca spaţiu unde oamenii nu numai învaţă  despre  tehnologiilor recente, dar învaţă şi să facă lucruri care anterior puteau fi făcute doar de profesionişti IT.

Tot mai multe servicii inovative se axează pe:

Sănătate. Centre de sănătate folosesc bibliotecile publice în susţinerea scopulului lor de a oferi suport informaţional şi emoţional la cât mai mulţi oameni. Grupul ţintă sunt non pacienţii din rândurile minorităţile şi persoane care au mai puţine posibilităţi de a se informa. Asistenţa se axează pe sfaturi de prevenire a bolilor. Proiectele, de felul acesta, presupun şi întâlniri face-to-face (specialist în domeniu-utilizator.

Serviciu de asistenţă juridică. Servicii gratuite , interactive, online. Conferinţe video în care un consultant răspunde la întrebările utilizatorilor. Bibliotecile sunt percepute în acest caz ca o modalitate accesibilă, convenabilă şi prietenoasă de a oferi servicii legale persoanelor care nu pot beneficia de asemenea servicii în alte părţi.

Promovarea bibliotecii prin Wikipedia. Recent British Library  a anunţat intenţia de a angaja un specialist care să monitorizeze şi să actualizeze pagina bibliotecii de pe Wikipedia, percepută ca cel mai eficient şi direct mijloc pentru marketing şi informarea potenţialilor vizitatori despre serviciile şi evenimentele organizate de bibliotecă. V.O.

Reclame

Entry filed under: servicii pentru utilizatori.

Tour of Kansas City Makerspaces & Co-working Spaces BiblioPolis. 2013, Vol. 50, nr. 4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Ianuarie 2014
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat asta: