Facebook – spaţiu de întâlnire pentru bibliotecari

Ianuarie 2, 2014 at 8:43 am Lasă un comentariu

Untitled

Conform bilanţurilor privind utilizarea Blogului de biblioteconomie şi ştiinţa informării în anul 2013, ca şi anterior, în topul site-urilor de pe care se face intrarea pe blog se află reţeaua de socializare Facebook.com. Este dovada elocventă a importanţei reţelelor de socializare în diseminarea informaţiilor şi conţinuturilor.  Facebook-ul a devenit un loc de întâlnire cu implicaţii foarte eficiente pentru comunitatea bibliotecară. Niciodată anterior schimbul de informaţii, idei, conţinuturi, etc  n-a fost mai intens şi mai eficient decât este acum. Este suficient să selectezi un set de pagini (mai importante pentru comunicarea profesională) pentru a te ţine în actualitate cu mişcarea de idei în domeniu, cu evenimentele mai importante, cu documentele oficiale, atăt la nivel naţional cât şi internaţional, cu experienţa avansată, cu posibilităţile de formate profesională continuă (webinare, granturi, conferinţe, simpozioane, etc). Şi în acest caz este foarte importantă evaluarea resurselor. Aşa cum pagini Facebook sunt foarte multe, recomand câteva care (după părerea mea) merită să fie urmărite sistematic: https://www.facebook.com/WebJunctionNews?fref=ts

https://www.facebook.com/groups/169569279812005

https://www.facebook.com/groups/trainerinovateca/?fref=ts

https://www.facebook.com/osoianu.vera?fref=ts

Sper să îmbogăţiţi această listă cu resurse representative în  feedback.

În anul 2013 comunitatea bibliotecară virtuală s-a conturat foarte bine. Aproape că n-au mai rămas biblioteci centre metodologice de nivel teritorial (biblioteci raionale, municipale) care să nu fi creat siteuri sau bloguri prin care să-şi anunţe prezenţa în mediul virtual. Despre bibliotecile-centre biblioteconomice de nivel naţional şi departamental nici nu se pune problema. Reprezentanţii managementului  superior sunt şi ei tot mai prezenţi în spaţiul virtual şi este suficient ca măcar o dată în zi  să faci o trecere în revistă a paginii de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutăţile domeniului. Sigur, este foarte importantă alegerea prietenilor pe reţelele de socializare. În primul rând în lista de prieteni trebuie să figureze colegi de profesie şi cei din profesii adiacente,formatori de opinii, decidenţi politici şi financiari care au tangenţe cu domeniul de activitate, reprezentanţi mass-media, personalităţi remarcabile din diverse domenii, etc. Îndemnul meu pentru comunitatea bibliotecară este să se concentreze (din punct de vedere profesional) pe Facebook. În primul rând aici este mai bine reprezentată componenta internaţională, în al doilea rând este bine să ne ţinem împreună ca profesie. Informaţie este foarte multă, timp foarte puţin şi nu ajunge pentru a dispersa atenţia spre prea multe fluxuri de informaţii. La fel şi cu siteurile şi blogurile de specialitate. La cele mai representative merită să Vă abonaţi şi atunci informaţia este furnizată prin poşta electronic fără a accesa resursa.

Biblioteca Naţională a pus la punct un sistem de comunicare profesională, cu utilizarea instrumentelor Web 2.0, foarte bun, la perfecţionarea căruia se lucrează permanent. Pentru mai multe informaţii accesaţi

http://www.slideshare.net/rmbiblioteci/instrweb-20. Resursele pot fi folosite ca bază pentru comunicarea profesională virtual. Această bază poate fi întregită de numeroasele siteuri, bloguri, conturi slideshare  create de celelalte biblioteci care oferă bibliotecarilor ţării posibilitatea de a evada din izolarea profesională. Biblioteca modern trebuie să fie acolo unde este utilizatorul modern. Numai aşa îi putem asigura relevanţa. Nu deschidem discuţia despre bibliotecile care încă nu dispun de tehnologii. Bibliotecile mai norocoase nu pot sta să aştepte. Învăţând lucruri noi vor face mai uşoară calea celora care-şi aşteaptă rândul.  V.O.

Reclame

Entry filed under: Biblioteca Nationala, bibliotecari, bibliotecarul 2.0, blog, blogul de biblioteconomie si stiinta informarii.

Monica Babuc: cultura trebuie să devină o prioritate naţională Ce va aduce anul 2014 în materie de tehnologie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Ianuarie 2014
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat asta: