O predică pro bibliotecă!? Ar valora enorm!

Decembrie 19, 2013 at 8:42 am 3 comentarii

Studiul Naţional de Analiză a Comunităţii, realizat în anul 2013 în ţară, constată că cele mai populare locuri unde oamenii se adună pentru a face schimb de informaţii sunt vecinii, oficiul de asistenţă medicală, piaţa, magazinele, primăria, biserica.

Mai cunoaştem din alte surse şi faptul că cetăţenii,  atunci când este vorba de instituţiile în care au cea mai mare încredere, plasează pe primul loc biserica. Un sondaj realizat de Institutul de Marketing și Sondaje IMAS şi dat publicităţii la 5 iunie 2013 http://www.publika.md/biserica-si-mass-media–institutiile-in-care-moldovenii-au-cea-mai-mare-incredere-sondaj_1431161.html  relevă faptul  că “Biserica şi mass-media rămân în topul celor mai credibile instituţii”. „Astfel, în topul clasamentului se află biserica, care se bucură de încrederea a 70,6% dintre respondenţi. Pe locul doi s-a poziţionat mass-media, care se bucură de încrederea a 53% din respondenţi”.

Echipa NOI.md într-un sondaj realizat în stradă (noiembrie, 2013) http://www.noi.md/md/news_id/30861 a constatat că speranţele pozitive ale  moldovenilor sunt legate de biserică, armată, instituțiile medicale și de învățămînt.

Recent, mi s-a întâmplat să asist la un eveniment mai rar întâlnit pe la noi, lansarea unor cărţi în biserica „Sfântul Haralambie“, Protopopiatul Târgu Neamţ. După ce a terminat slujba şi toate cele bisericeşti,  Părintele Teoctist Caia , parohul bisericii a trecut la cele laice, prezentând enoriaşilor scriitorii prezenţi, iar aceştea, la rândul lor, au vorbit despre cărţi, lectură şi podurile datorate acestora. Am văzut o doamnă sărutând o carte primită în dar şi m-am gândit că un drum spre uşile bibliotecii sugerat de părinte, într-o predică duminicală, ar putea deveni o binecuvântare pentru ea.

Ştiam de mai multă vreme despre întâlnirile copiilor cu scriitorii în cadrul  şcolii duminicale de pe lângă Biserica Sf.Grigore Palama.download3

Biserica, cartea şi biblioteca au, de secole, o legărură specială. Toate au aceiaşi ţintă: mintea şi  sufletul omului.  Biserica, care a pornit în lume atâtea cărţi, are o responsabilitate aparte faţă de acest bun aducător de cunoaştere, ascultare, cuminţenie, iubire şi ertare, care este cartea. Oare nu spre aceasta cheamă biserica? Şi oare nu s-ar putea implica biserica să ajute oamenii să descopere drumul spre bibliotecă, care potrivit lui Albert Einstein este unicul loc pe care trebuie să-l cunoască fiecare. Şi oare poate fi “alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă, decât cetitul cărţilor”?

De vreme ce biserica se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor de ce nu le-ar face un bine, să-i ajute să descopere drumul spre cunoaştere, înţelepciune şi frumos – spre bibliotecă.

Biblioteca şi biserica nu sunt concurenţi, se pot ajuta reciproc şi împreună pot ajuta oamenii. Fiecare poate îndrepta spre un drum care vindecă şi alină omul la necaz. Ca popor, putem fi puterici prin carte şi cunoaştere, care de veacuri stau la temelia bibliotecii. De ce să căutăm alte soluţii de a face bine şi să nu le folosim pe cele, pe care le avem la dispoziţie? Nu cred că poate exista un lucru mai bun, decâd a ajuta oamenii să găsească drumul spre carte. Bogat este cel care-i cunoaşte valoarea.

Mă gândesc la nişte activităţi de amploare în cadrul Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii, dar pană în august este mult, iar lucrurile bune nu trebuie să aştepte până le vine rândul.DSC07808

Mi s-a întâmplat să aud zilele acestea (în “Moldova istorică”, din mersul autocarului) discuţia dintre doi intelectuali în care unul dintre cei antrenaţi în discuţie, o doamnă, profesoară si cu mai multe cărţi la activ povestea despre succesiunea a doi directori de bibliotecă, lăudându-l pe noul înscăunat, pedagog şi bun scriitor, şi prognozând că va fi un director mai bun,decât cel plecat din funcţie,  care era …bibliotecar de profesie.??? Repet, că doamna este foarte şcolită, chiar un nume bine cunoscut. Fraţilor! suntem pierduţi, dacă nu facem ceva cu biblioteca, cu profesia şi cu noi, bibliotecarii, dacă nu batem la toate uşile, cu credinţa că se vor deschide şi ne vor ajuta, ca să putem ajuta, la rândul nostru, aşa cum ne este menirea.

Să nu trecem pe lângă porţile bisericii! Biserica ne poate ajuta! Vera Osoianu

Reclame

Entry filed under: bibliotecari, biblioteci, biblioteci publice, biblioteci rurale, carti.

2013 I Love My Librarian Award Winners 1500 year-old ‘ Syriac ‘ Bible found in Ankara, Turkey : Vatican in shock !

3 comentarii Add your own

 • 1. Daniel Onaca  |  Decembrie 19, 2013 la 12:35 pm

  Stimați colegi. Mi s-a părut interesant articolul despre colaborarea bibliotecii cu biserica. Totodată am tresărit la apelul dvs din finalul postării: ”Fraților, suntem pierduți dacă nu facem ceva cu biblioteca, cu profesia și cu noi, bibliotecarii.”
  Ca bibliotecar la filiala unei biblioteci publice dintr-un orășel suedez, aș avea de pus câteva intrebări-sugestie, bazându-mă pe experiența mea de aici:
  – Există în organizația dvs un buget alocat aranjamentelor culturale precum expoziție de artă/ fotegrafii/ artizanta etc, seri musicale cu talente locale, prelegeri pe diferite teme care interesează vizitatorii din zonă, seri de spus povești pt copii, întâlniri cu scriitori din zonă, proiectarea de filme pt copii ori reprezentări teatrale susținute de una sau două persoane cu statut de freelancer, etc?
  Unele din aceste manifestări se pot face fără nici un ban din partea bibliotecii, iar câștigul ar fi întreit: a) biblioteca își face reclamă, ca fiind o instituție de cultură plurivalentă, b) publicul participant e satisfăcut c) persoanele invitate iși fac și ele reclamă pe lângă faptul că și-ar rotunji venitul din profesia de bază.
  – Există colaborări cu școli și grădinițe? Aici, toate clasele au incluse în programul școlar o oră de vizită la bibliotecă, săptămânal.
  – Există obiceiul de a depune un stoc de cărți pe o perioadă mai lungă (3-6 luni) la instituții unde se presupune că există potențiali cititori, dar care nu se pot deplasa la bibliotecă? Ex: aziluri de bătrâni, spitale etc.
  – Există înțelegeri cu scolile din zonă ca personalul bibliotecii să facă vizite periodice pt a vorbi elevilor despre cărți noi, scriitori sau achiziții noi?

  Ar mai fi și altele, dar nu vreau să vă agasez cu ideile mele, acum, în apropierea sărbătorilor de iarnă.

  Crăciun fericit, întregului personal al bibliotecii

  Răspunde
  • 2. vera osoianu  |  Decembrie 19, 2013 la 1:40 pm

   Stimate domnule Onaca, multumesc mult pentru mesaj si pentru sugestii. Am citit in Eurobarometrul cultural ca Suedia se plaseaza pe locul intai la capitolui vizite la biblioteca publica per capita si tot pe locul intai la capitolul carti citite per capita. Mai stiu ca 91% dintre suedezi considera biblioteca publica importanta pentru comunitate.Noi suntem mult in urma tarilor nordice. Bibliotecile noastre au problema imaginii(care de la finantare se trage), si problema finantarii, si problema personalului…Cititi articolul urmator ca sa va convingeti ca problemele sunt multe.TRIST: Profesia de bibliotecar este pe cale de DISPARIȚIEhttp:// http://www.timpul.md/articol/primul-salariu-a-fost-de-250-de-lei-profesia-de-bibliotecar-este-pe-cale-de-dispariie-52664.html. Suntem intr-o lupta continua pentru viitorul bibliotecii. Sper sa reusim. Tinem legatura si va rog sa impartasiti cu noi experienta bibliotecii in care activati. Colegii mei din bibliotecile publice se vor include in discutie pentru a ne cunoaste mai bine. Multumesc inca o data.Respect si ganduri bune

   Răspunde
 • 3. Furdui Maria  |  Decembrie 19, 2013 la 2:07 pm

  B-ca/B-ca: Avem citeva incercari la moment. Chiar duminica trecuta bibliotecara din s. Pistruieni raionul Telenesti, in cadrul campaniei de informare din cadrul proiectului „Alege sa fii sanatos” a facut o ora de informare pentru adulti in casa de rugaciuni din s. vecin Hirtop. Discutia a fost interesanta, iar materialele distribuite apreciate. Oricum oportunitatea trebuie de folosit eficient si inteligent.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Decembrie 2013
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d blogeri au apreciat asta: