Avantajele profesiei de bibliotecar şi “triunghiul cunoaşterii”

Iunie 27, 2013 at 9:20 am 1 comentariu

Vera Osoianu

Despre atractivitatea profesiei de bibliotecar se discuţă mult în mediul profesional şi nu cred că este loc de prea multe iluzii în acest sens.  Dar chiar pe ultima poziţie în “Topul celor mai prestigioase profesii şi ocupaţii din Moldova” este cum se zice “nije plintusa”. Cei 1111 respondeţi care au constituit eşantionul   studiului,  realizat in august-septembrie 2012 de Institutul de Marketing şi Sondaje, au taxat dur profesia de bibliotecar. În coada clasamentului se mai află agricultorii, secretarele, chelnerii, dar… înaintea bibliotecarilor. Aceştia au obţinut un procentaj de  9, 8, 7 şi, respectiv, 6 la sută.

 “Cât de multe sau puţine avantaje credeţi că oferă următoarele profesii/ocupaţii?” Aceasta era întrebarea! În cazul bibliotecarilor doar 6% dintre respondenţi au răspuns “foarte multe” şi doar 19% au răspuns “multe”. 43% au răspuns “puţine” şi 24% au răspuns “deloc”. Se spune că în biblioteci au mai rămas să lucreze doar entuziaştii(împătimiţii de această muncă) şi rataţii. Dacă am presupune că la acest punct al întrebării au răspuns doar bibliotecari sau personae antrenate în activităţi adiacente atinci cifrele sunt catastrofale în defavoarea profesiei. Cam 25% , răspunsuri relativ favorabile contra 62% răspunsuri  negative. Acest raport, probabil, ar putea fi extrapolat şi spre alte aspecte ale activităţii bibliotecare.

Care sunt factorii ce fac o profesie  atractivă? Perspectivele profesiei, solicitarea pe piaţa muncii, mediul de muncă, orele rezonabile de activitate, nivelul de satisfacţie de pe urma activităţii prestate, etc.  Fără nici un fel de mercantilism, dar foarte multă lume ar pune în prim plan şi salariul. Care este salariul unui bibliotecar? Ruşinos de mic. Derizoriu. Clasamentul nu lasă loc de alte interpretări. Condiţiile de muncă? În majoritatea bibliotecilor acestea sunt mult sub necesităţi şi limita decentă şi acceptabilă. Avantajul de a fi în lumea cărţilor şi implicit în lumea cunoştinţelor, posibilitatea de a fi într-un mediu cultural, de a învăţa tehnologii, de a cunoaşte oameni interesanţi, de a fi de ajutor? Contează, dar se pare că nu suficient de mult pentru a face din profesia de bibliotecar una atractivă. Cele 6 sau chiar 25% de respondenţi care au dat şanse profesiei nu pot salva situaţia.

Şi atunci cum poate un bibliotecar aflat pe ultimul loc în percepţia cetăţenilor la capitolul prestigiul profesiei să facă să funcţioneze eficient un mechanism atât de complicat cum este biblioteca?

Vezi tot articolul pe:https://clubbib2.wordpress.com/articole-traduceri

Reclame

Entry filed under: bibliotecari.

Donaţii de cărţi Comentariul Tatianei la articolul Avantajele profesiei de bibliotecar…

1 comentariu Add your own

 • 1. Tatiana  |  Iunie 27, 2013 la 10:51 am

  In ultimele zile ma framanta gandul ca tot efortul, toata munca si sacrificiul nostru, al bibliotecarilor devotati profesiei, care au activat o viata in biblioteci, sunt zadarnice. Am discutat cu mai multi colegi din diferite tipuri de biblioteci: majoritatea sunt derutati si dezamagiti, stresati de presiunea sefilor de diferit nivel, de conflicte, de salarii mizere si nici lecturile nu le mai servesc ca refugiu din aceasta lume bolnava si nociva in care traim. O colega dintr-o biblioteca de colegiu a fost eliberata din serviciu deoarece a indraznit sa se opuna directorului institutiei sa cedeze din spatiile bibliotecii, sa insiste asupra achizitiilor de periodice si carti , pentru ca vroia prea multe pentru biblioteca . Acum e numita o persoana departe de domeniul biblioteconomic si lucrurile vor merge ” foarte bine „.
  Suntem atat de vulnerabili, poate din motivul ca suntem dezmembrati, dispersati, neajutorati. Nu avem legislatie, care sa ne apere, dar si cea existenta nu functioneaza, nu avem un sindicat, un organ care sa ne protejeze, sa ne apere interesele foarte modeste ale noastre, cumatrismul si interesele de partid, dar si de alta natura, se reflecta si asupra bibliotecilor si bibliotecarilor, cat n-ar parea de straniu.
  In tara aceasta , unde nu se pune pret pe carte, pe lectura, pe cunostinte, nu se pretuiesc nici institutiile pastratoare de carti si cunoastere, nici oamenii care sunt in slujba acestora.
  Mai am cativa ani pana la iesirea la pensie si cu frica ma gandesc ca pot fi aruncata in strada chiar a doua zi cu o pensie mizera si cu o dezamagire mai mare decat cea de acum.
  Ferma mea convingere este ca salvarea este majorarea salariilor bibliotecarilor. Cand vom avea salarii ce concureaza cu cel din domeniul economiei, atractivitatea profesiei va creste si va ocupa primele pozitii din top. Atunci nu le va fi rusine unor bibliotecari sa spuna ca lucreaza in biblioteca.
  Mai putin se vorbeste despre o parte din bibliotecari- incompetenti, cu putina cultura si educatie, multi veniti din alte domenii, care ne stirbesc imaginea si asa subreda de tot, acesta fiind un motiv in plus, de ce ne aflam la coada clasamentului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 89 de urmăritori

View
Iunie 2013
L M M M V S D
« Mai   Iul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

%d blogeri au apreciat asta: