Blogul Bibliotecile publice din Republica Moldova
Martie 27, 2013 at 10:49 am 3 comentarii
La 28 martie, în cadrul Simpozionului Ştiinţific Anul Bibliologic 2012 , va fi lansat blogul Bibliotecile publuce din Republica Moldova. Rugăm bibliotecarii şi persoanele interesate să vină cu sugestii, comentarii, idei atît prin utilizarea casetei de descuţii de pe blog, cît şi prin Facebook, Skype, e mail, telefon sau în timpul lansării.
Ideea creării unui portal care să unească în spaţiul virtual toate bibliotecile publice persistă de mai multă vreme. Conceptul portalului poate fi accesat pe http://www.slideshare.net/rmbiblioteci/conceptie-portal. Există şi ideea creării unui portal ca unică intrare în întreg sistemul naţional de biblioteci http://www.infonet.md/biblioplus.
Nici o ideea n-a putut, însă, trece de barierele financiare. Până la identificarea unei soluţii am decis crearea blogului Bibliotecile publice din Republica Moldova http://bibliotecipublicerm.wordpress.com pe platforma gratuită WordPress, ca prim pas spre crearea viitorului portal, unde pot fi accesate diverse informaţii, privind activitatea bibliotecilor publice.
Persoanele iniţiate în tehnologii informaţionale cunosc faptul că blogul este un fel de site web. Spre deosebire de un site adevărat poate fi creat şi administrat fără cunoştinţe speciale de programare.
Blogul Bibliotecile publice din Republica Moldova are scopul de a aduna în acelaş loc informaţia despre activitatea bibliotecilor publice şi a o face disponibilă online tuturor persoanelor fizice şi juridice interesate. Blogul permite accesarea informațiilor printr-o singură vizualizare şi asigură comunicarea profesională şi interacţiunea eficientă, operativă şi calitativă între bibliotecari, fondatori, utilizatori, etc.
Prin crearea blogului Bibliotecile publice din Republica Moldova s-a urmărit:
- Crearea unui spaţiu informaţional virtual unic al comunităţii bibliotecilor publice
- Asigurarea vizibilităţii bibliotecilor publice în spaţiul virtual
- Oferirea accesului online la diverse informaţii privind activitatea bibliotecilor publice
- Disiminarea operativă a informaţiilor de interes pentru comunitatea bibliotecară
- Promovarea experienţei avansate
- Distribuirea şi folosirea în comun a conţinuturilor elaborate
- Coordonarea activităţii bibliotecilor publice
- Cooperarea în procesul de creare a conţinuturilor
- Comunicarea profesională prin utilizarea instrumentelor Web 2.0.
Bibliotecarii care au acumulat careva experienţă de creare şi dezvoltare a blogurilor cunosc faptul că diverse teme (şabloane) permit prezentarea online a unui imens volum de informaţii. Un exemplu foarte elocvent în acest sens poate servi Blogul de biblioteconomie și știința informării (https://clubbib2.wordpress.com), care a fost conceput ca o platformă de comunicare şi informare în domeniu, având ca obiectiv ţintă profesioniştii din biblioteconomie şi ştiinţa informaţiei. Conform statisticelor furnizate de panoul de control(situaţia de la 27.03.2013), în mai puţin de trei ani de la lansare prin intermediului blogului au fost diseminate 1846 documente, informaţii, link-uri, structurate în 69 de categorii, care oferă posibilitatea căutării în arhiva blogului. În această perioadă blogul a fost accesat de 118 674 ori. Comentarii 504. Blogul de biblioteconomie este actualizat, de obicei 7 zile pe săptămână şi poate fi accesat 7/24.
Pe Blogul Bibliotecile Publice din Republica Moldova fiecare bibliotecă publică raională, municipală, orăşenească are o pagină separată care poate fi accesată în partea de sus a interfeţei. Pe partea dreaptă a interfeţei au fost plasate şi pot fi accesate mai multe widget-uri:
- Statistici
- Blogroll
- Arhivă
- Categorii
- Hartă. Adresă
- Top click-uri
- Pictograma site-lui Slideshare
Odată cu dezvoltarea blogului, în dependenţă de necesitate şi eficienţă în disiminarea informaţiilor şi conţinuturilor, vor fi adăugate şi alte widget-turi.
În scopul creării unei minibiblioteci online de specialitate a fost creat şi un cont pe site-ul Slideshare. Pe contul de pe SlideShare http://www.slideshare.net/rmbiblioteci pot fi plasate şi accesate prezentări PowerPoint, de la activitățile științifice organizate la nivel național, zonal sau local, documente Word şi PDF, documente video etc. Este o oportunitate de a disemina rapid şi eficient conţinuturile elaborate de bibliotecile din teritoriu. Pentru a demonstra eficienţa site-ului vom invoca experienţa contului blogului de biblioteconomie şi ştiinţa informării de pe slideshare. Rezultatele sunt mult peste aria aşteptărilor. Lucrarea Imaginea bibliotecii publice http://www.slideshare.net/cdbclub/imaginea-bibliotecii-publice a fost accesată de la postare şi până acum de 6315 ori , selecţia de Citate despre cărţi http://www.slideshare.net/cdbclub/citate-carti – de 4578 ori, studiul Statistica ca vector de imagine, http://www.slideshare.net/cdbclub/statistica 2829 accesări; Prezentarea PowerPoint Formarea Profesională Continuă: preocupări strategice http://www.slideshare.net/cdbclub/formarea-profesional-continu – 2362 accesări
Blogul Bibliotecile publice din Republica Moldova oferă şi posibilitatea feedback-ului. Fiecare pagină dispune de o casetă de discuţii prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, comentarii, pot fi diseminate informaţii, etc. O casetă de discuţii este, de asemenea, şi pe interfaţa blogului.
În discuţiile profesionale, prin postări, comentarii, se pot implică toţi bibliotecarii, inclusiv bibliotecarii din spaţial rural, accesul cărora la informaţii şi evenimente este, sau a fost până la cunoaşterea posibilităţilor oferite de internet, mai limitat. Bibliotecarii au posibilitatea de a se implica mai activ în viaţa comunităţii bibliotecare şi a-şi face cunoscute realizările, experienţele, ideile, problemele, etc.
Conform situaţiilor statistice pentru anul 2012 din cele 1374 de biblioteci publice, 336 (24,4%) sunt dotare cu calculatoare şi 220 (16%) sunt conectate internet. În bibliotecile publice au fost create 78 de site-uri şi bloguri, respectiv 18 site-uri şi 60 de bloguri. Din numărul total, 39 site-uri şi bloguri aparţin BM”B.P.Hasdeu”. Toate acestea împreună cu paginile bibliotecilor pe diverse reţele de socializare formează reţeau online de comunicare profesională.
Este încă foarte puţin şi motivul discordanţei dintre numărul de biblioteci care au acces internet şi cel al numărului de site-uri şi bloguri create de bibliotecile publice nu poate fi decât insuficienţa competenţelor tehnologice, dezvoltarea cărora trebuie să fie prioritatea tuturor bibliotecilor.
Studiile recente demonstrează că 55% din populaţia ţării utilizează internetul. Statistica de bibliotecă demonstrează că doar în jur de 25% din cetăţenii ţării sunt utilizatori ai serviciilor de bibliotecă. Această parte a populaţiei o formează utilizatorii potenţiali. Bibliotecile publice au rezerve enorme, rămâne numai să înveţe cum să le exploreze în beneficiul comunităţilor pe care le servesc.
Blogul Bibliotecile publice din Republica Moldova este primul produs colaborativ online la crearea căruia şi-au adus aportul bibliotecile centre metodologice de nivel naţional şi teritorial. Se presupune că la o altă etapă când bibliotecarii vor avea competenţele tehnologice necesare pentru a administra un blog, bibliotecile raionale, municipale, orăşeneşti vor deţine parola pentru a putea actualiza informaţiile de pe pagina corespunzătoare şi a plasa informaţii de actualitate şi importanţă pentru comunitatea bibliotecară pe interfaţă sau pe contul de pe Slideshare.
Până atunci toate informaţiile, conţinuturile, etc urmează a fi trimise pe adresa Direcţiei Cercetare şi Dezvoltare în Biblioteconomie care va administra blogul în continuare. Pentru sugestii, comentarii, întrebări, actualizări vor fi folosite casetele de discuţii.
Multumim tuturor bibliotecarilor care au ajutat la crearea conţinuturilor sau la actualizarea lor şi anticiupat celora care încă urmează să se implice.
Vera Osoianu
Entry filed under: blog, blogul de biblioteconomie si stiinta informarii.
3 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
constantinescu Nicolaie | Martie 27, 2013 la 11:03 am
Mulțumesc Vera,
Am preluat și noi informația pe Kosson.ro.
Când se mai întâmplă câte un lucru interesant pentru întreaga breaslă, te rog, cu mare drag, scrie și pe Kosson.
Cu bine,
2.
vera osoianu | Martie 27, 2013 la 11:12 am
Nicolaie, multumesc şi ţie. Succese în toate. Ţinem legătura
3. Biblioteca – mica soră a Gugl-ului? | Veronica Misail | Septembrie 10, 2014 la 6:30 pm
[…] Conform statisticilor pentru anul 2012, un sfert din cele 1374 de biblioteci publice au fost dotate cu calculatoare, iar 16 la sută erau conectate la internet. Mai mult, au fost create 18 site-uri şi 60 de bloguri. Toate acestea împreună cu paginile bibliotecilor pe diverse reţele de socializare formează reţeaua online de comunicare profesională. […]