Elita culturală străşeneană în jurul a două cărţi: „Podul Mirabeau” şi „Altă iubire”

martie 21, 2013 at 6:46 am 2 comentarii

269279_470434789688935_1773581481_nNoi, bibliotecarii ştim foarte bine să organizăm sărbători de suflet, având ca protgonişti personalităţi marcante din jurul nostru, care ne îmbogăţesc şi înfrumuseţează viaţa şi mai puţin ne pricepem la organizarea propriilor sărbători. Iată că  ziua de 20 martie a fost o excepţie. Bibliotecarii din Biblioteca Publică Raională  „M.Sadovenu” Străşeni au adunat elita culturală a raionului la propria sărbătoare – lansarea cărţilor  „Podul Mirabeau” şi „Altă iubire” semnate de doi colegi, bibliotecari de profesie: Alexe Rău şi Nadejda Pădure. Le-a stat frumos alături. Doi bibliotecari, profesionişti de vocaţie, directori a două biblioteci de prestigiu.

A fost un eveniment luminos,  mai rar întâlnit în mediul  profesiei noastre,  un moment marcat de mândrie pentru bibliotecă şi bibliotecari, un moment în care creşti în ochii proprii, văzând bucuria adusă celor din jur.

Atâţea mari scriitori, cu nume grele în literatura universală  au cochetat cu profesia de bibliotecar, adăugându-i valoare şi prestanţă,  că este absolut firesc ca şi  breasla noastră să dea nişte mesageri care să-şi potrivească zborul spre alte înălţimi.

N-am îndrăznit să mă pronunţ pe marginea cărţii semnate de domnul Alexe Rău( a paisprezecea la număr), creaţia căruia este în vizorul a unor mai scriitori şi critici literari, precum Mihai Cimpoi, Alex Ştefănescu, Adrian Dinu Rachieru şi mulţi alţii din întreg arealul românesc.

Nadajda Pădure este, însă, la cartea ei de debut. Persoane  cu mai mare pricepere în ale poeziei, şi cititorul va trebui să le dea crezare, vorbesc despre un debut în forţă. Fiecare poezie este o trăire aparte, atinge corzi şi trezeşte furtuni de  sentimente.

Un vulcan de energie în viaţa reală, în  viaţa imaginară a poeziei Nadejda apare învăluită de ceaţa  nostalgiei şi tristeţii. Atâtea întrebări… „ce ai cu mine toamnă?”, „ce aveţi cu cerul meu, păsări negre?” Chiar şi poezia „Nu întreb” tot o întrebare este. Îi doresc din suflet să găsească răspunsul care s-o bucure şi să-i dea puteri să trescă senin, frumos cu demnitate peste toate întrebările care-i stau piedică în calea spre fericire.

Prin această lucrare Nadejda se alătură şirului altor bibliotecari scriitori Alexe Rău, Călina Trifan, Alexandru Frişcu, etc  care au contribuit şi pe această cale la sporirea capitalului de imagine pozitivă a profesiei de bibliotecar.

Nadejda este oglinda fidelă a bibliotecarului model care este oriunde o cere situaţia: la locul de muncă în bibliotecă, prima ei mare iubire, la simpozioanele de nivel naţional, zonal sau local pentru a invăţa din experienţa altora, dar şi a împărtăşi din exerienţa proprie; în mediul virtual acolo unde este utilizatorul sau potenţialul utilizator al bibliotecii, unde sunt colegii- bibliotecari, dar şi prietenii care împărtăşesc aceiaşi dragoste pentru literatură şi frumos, şi în alte locuri, dădătoare de inspiraţie pe care noi, poate, încă nici nu le cunoaştem. Prietenii de pe Facebook conosc câte întâlniri cu arta şi inspiraţia ne-a intermediat.  De ceva vreme Nadejda nu mai încape în limitele profesiei şi pe aripile imaginaţiei  se răsfrânge încet spre alte dimensiuni, poezie, muzică, artă fotografică unde nu există  unităţi de măsură.

Nadejda este printre colegii dragi mie, cu care relaţiile profesionale s-au extins  să încapă şi  vraja prieteniei şi la care nu poţi să te gândeşti decât cu multă lumină. O felicit sincer cu această frumoasă realizare şi-i doresc alte multe şi fascinante realizări şi prieteni mulţi care să se bucure de bucuria ei.

Această „Altă iubire” pe care fiecare o poate interpreta în felul său, dar în cazul Nadejdei este vorba de iubirea pentru poezie, o doresc să nu fie în detrimentul celei dintâi,  profesiei de bibliotecar şi funcţiei de director al unei biblioteci raionale de prestigiu,  dar s-o înnobileze aşa cum numai  oamenii dăruiţi şi mărinimoşi pot să o facă.

Vera Osoianu

Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

Formations 2013 Centre de Conservation du Livre CNC. Anul editorial 2012

2 comentarii Add your own

  • 1. bvbiblioteca  |  martie 21, 2013 la 11:48 am

    Ne alăturăm cu drag acestor urări , din toată inima, pentru colegii noştri !

    Răspunde
  • 2. Padure Nadejda  |  martie 22, 2013 la 8:16 am

    Multumesc din inima!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arhive

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 92 de urmăritori

View
martie 2013
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat asta: